Υψηλά ποσοστά αυτοκτονικών τάσεων και κατάθλιψης παρουσιάζουν οι στρατιώτες, κατά τη διάρκεια της βασικής τους εκπαίδευσης, ενώ μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Τα παραπάνω επισημαίνονται στα αποτελέσματα έρευνας της Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων (ΣΝΕΝ), τα οποία θα παρουσιαστούν στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, μελετήθηκε ένα δείγμα 250 νεοσύλλεκτων που νοσηλεύτηκαν στην Ψυχιατρική Κλινική του 414 ΣΝΕΝ και η απόπειρα αυτοκτονίας που έκαναν σχετίζεται με τη χρήση ουσιών.

Τα άτομα που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας, με ή χωρίς συνοσηρότητα, παρουσιάζουν σε υψηλό ποσοστό και χρήση τοξικών ουσιών, ενώ οι περισσότεροι, αν και παρουσίαζαν εμφανή σημάδια της εξάρτησής τους, αυτά δεν έγιναν αντιληπτά από την οικογένειά τους.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη Β΄ Παθολογική Κλινική και το ΤΕΠ του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών σε συνεργασία με την Ψυχιατρική Κλινική του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων, οι νεοσύλλεκτοι ηλικίας 18-28 ετών παρουσίασαν υψηλά ποσοστά μέτριας έως σοβαρής καταθλιπτικής διαταραχής ετών.

Η μελέτη βασίστηκε στις απαντήσεις που έδωσαν σε ειδικά ερωτηματολόγια 542 νεοσύλλεκτοί και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 14,02% των νεοσυλλέκτων δεν ένιωθε ότι είχε «καλή ζωή», το 16,05% παρουσίαζε τουλάχιστον μέτρια συναισθηματική διαταραχή, ενώ το 3,87% είχε συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης (ποσοστό παρόμοιο με αυτό των ανδρών στον γενικό πληθυσμό).