Ετοιμάσου να ζήσεις όλα όσα δεν είχες ποτέ φανταστεί και ακόμη περισσότερα! Ζωντανές ολογραφικές κλήσεις, ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, ψυχαγωγία και εκπαίδευση που θα ζωντανεύει μπροστά σου μέσω εικονικής (VR) και επαυξημένης (AR) πραγματικότητας είναι μόνο μερικές από τις δυνατότητες που θα πραγματοποιήσει τα επόμενα χρόνια το δίκτυο 5G που πρώτη έφερε στην Ελλάδα η COSMOTE.

Πρόκειται για ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα που θα εξελίξει και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας. Με την πλήρη ανάπτυξη του δικτύου 5G, οι ταχύτητες mobile internet θα είναι 10 φορές μεγαλύτερες από εκείνες του 4G και οι καθυστερήσεις σχεδόν θα μηδενιστούν. Γεγονός που θα εκσυγχρονίσει και θα βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε, καθώς θα επιτρέψει την δημιουργία νέων καινοτόμων εφαρμογών που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε.

Τι είναι το 5G;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η τεχνολογία 5G αποτελεί την επόμενη γενιά ασύρματης επικοινωνίας, προσφέροντας ξεκάθαρα πιο γρήγορες ταχύτητες, πιο αξιόπιστες συνδέσεις και μηδενικές καθυστερήσεις.

Το 5G δίκτυο θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και θα επιτρέπει μέγιστες ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 10Gbps. Ο χρόνος απόκρισης (latency) θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%.

Πρόκειται για ένα δίκτυο σχεδιασμένο για να ικανοποιεί τις καθημερινά αυξανόμενες τεχνολογικά απαιτήσεις, με χαρακτηριστικά που καμία άλλη τεχνολογία δεν είχε έως σήμερα. Γεγονός που ανοίγει το δρόμο για νέες υπηρεσίες και δυνατότητες που δεν ήταν εφικτές με τα χαρακτηριστικά των σημερινών τεχνολογιών.

Τι θα αλλάξει;

Το 5G θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία κ.ά.

Πέρα από τις αισθητά πιο γρήγορες ταχύτητες σύνδεσης και κατεβάσματος που θα βιώνουμε καθημερινά και θα κάνουν τις ήδη παρεχόμενες υπηρεσίες ακόμη πιο λειτουργικές, το δίκτυο 5G ανοίγει το δρόμο για δυνατότητες που μόνο να φανταστούμε μπορούσαμε έως τώρα.

Με μηδενικές καθυστερήσεις και λειτουργίες όπως VR και AR οι τομείς της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας θα εισέλθουν σε νέο επίπεδο. Η απομακρυσμένη εκπαίδευση ενισχύεται δραματικά, οι γνώσεις θα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου, ενώ θα έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθείς μαθήματα και τάξεις σαν να βρισκόσουν εκεί. Φυσικά το ίδιο θα συμβεί και στο χώρο της, ψυχαγωγίας με live παρακολούθηση συναυλιών και αγώνων που θα γίνονται ακόμα και σε άλλη χώρα, με την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην πρώτη σειρά!

Πολύ σημαντικές εξελίξεις θα δούμε και στον κλάδο της Ιατρικής, με παρακολουθήσεις και επεμβάσεις ασθενών από απόσταση, χρήση ιατρικών ρομπότ που θα αυξήσουν την αποδοτικότητα και θα βελτιώσουν σημαντικά την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία. Μία επίσης πολυαναμενόμενη λειτουργία είναι η μετακίνηση μέσω συνδεδεμένων οχημάτων χωρίς οδηγό, που θα διευκολύνει την μετακίνηση όσων δεν μπορούσαν να οδηγήσουν αλλά και θα μειώσει προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό και η ρύπανση! Επιπλέον, η αστική μετακίνηση θα βελτιωθεί αισθητά με το έξυπνο παρκινγκ και τη ζωντανή ενημέρωση κυκλοφορίας που θα γίνουν πραγματικότητα με την εξέλιξη των πόλεων σε smart cities.

Γίνεται κατανοητό ότι οι δυνατότητες του δικτύου 5G τελειώνουν εκεί που σταματάει η φαντασία μας.

Ποιος το φέρνει και ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτό

Η Cosmote έφερε πρώτη το δίκτυο 5G στην Ελλάδα με εμπορική διάθεση δικτύου COSMOTE 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις της Ελλάδας και ταχύτητες που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps σε συγκεκριμένες περιοχές. Μιλάμε για πληθυσμιακή κάλυψη πάνω από 50% έως το τέλος του 2021 και 100% κάλυψη αυτοκινητοδρόμων με 5G έως το 2023.

Το πρώτο διάστημα, η μέση ταχύτητα κυμαίνεται περίπου στις ίδιες ταχύτητες με το COSMOTE 4G+ και παράλληλα υπάρχει μειωμένος χρόνος απόκρισης, περίπου στα 10ms. Όσο προχωράει η ανάπτυξη του δικτύου COSMOTE 5G και η αξιοποίηση του νέου φάσματος που αποκτήθηκε μετά την πρόσφατη δημοπρασία της ΕΕΤΤ, οι ταχύτητες διαρκώς θα αυξάνονται και οι καθυστερήσεις σχεδόν θα μηδενίζονται. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το 5G θα προσφέρει ταχύτητες 10Gbps, μηδενικές καθυστερήσεις και θα δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών, σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Έτσι, για πρώτη φορά, θα δούμε να γίνεται πραγματικότητα η αίσθηση real time σε όλες τις εφαρμογές Internet.

Πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή). Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν 5G συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο COSMOTE (η λίστα με τις πιστοποιημένες 5G συσκευές είναι διαθέσιμη στο cosmote.gr/5g).

Επιπλέον η COSMOTE έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με δίκτυα του εξωτερικού, για παροχή 5G roaming στους πελάτες της σε επιλεγμένες χώρες της Ε.Ε., ενώ η διαθεσιμότητα 5G roaming θα επεκταθεί σύντομα και σε περισσότερες χώρες. Η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων του δικτύου 5G θα γίνει με την ενσωμάτωση του νέου φάσματος συχνοτήτων, έπειτα από τη δημοπρασία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

H πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G από τον Πρωθυπουργό

Η πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, την επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, κα. Dominique Leroy, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, τον επικεφαλής Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων του Ομίλου DT, κ. Wolfgang Kopf και την Νομική Σύμβουλο και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, κα Ειρήνη Νικολαΐδη.

Όλες αυτές οι εκπληκτικές δυνατότητες που υπόσχεται το δίκτυο 5G και η Cosmote μας κάνουν να ανυπομονούμε για τις προοπτικές του μέλλοντος.