Όσον αφορά την επιδημία στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι «βάση των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων για τρίτη εβδομάδα όπως καταγράφονται από τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο».

«Αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να συνεχίζει με το ρυθμό της προηγούμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα στην Αττική η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων και αυτή την εβδομάδα παρέμεινε στο ποσοστό του 8-10% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα ενώ η Θεσσαλονίκη επιταχύνει τη μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων φτάνοντας ως και το 30% μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.

«Έτσι λοιπόν η Θεσσαλονίκη λόγω της ταχύτερης συρρίκνωσης της επιδημίας σημειώνει κάποιες μέρες σε απόλυτο αριθμό λιγότερες διαγνώσεις από αυτές που καταγράφονται στην Αττική, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι εξακολουθεί να έχει υψηλότερο σχετικό αριθμό διαγνώσεων» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται η Αττική σήμερα όταν δούμε να σημειώνει λιγότερες από 80 διαγνώσεις ανά ημέρα».

«Η επιβάρυνση της επιδημίας στα βόρεια της χώρας διατηρείται, αν και εξακολουθεί να δείχνει μικρά σημεία υποχώρησης» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και προσέθεσε ότι στα νότια της χώρας «το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό».

«Πτωτική πορεία των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών»

«Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών συνέχισε την πτωτική πορεία και πλέον βρίσκεται περίπου στα επίπεδα που είχε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ενώ το επίπεδο των νέων διαγνώσεων βρίσκεται περίπου μια εβδομάδα πίσω, δηλαδή στα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου».

Σχετικά με τα επίπεδα της θετικότητας, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «το ποσοστό της θετικότητας έχει μεγάλη διακύμανση από ημέρα σε ημέρα και αυτό γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Για παράδειγμα, τα Σαββατοκύριακα, σε παγκόσμια κλίμακα διενεργούνται λιγότερες εξετάσεις, ως συνδιασμός δύο στοιχείων. Το κυριότερο στοιχείο είναι ότι λιγότεροι ασθενείς ενδιαφέρονται να κάνουν την εξέταση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργούν και λιγότερα διαγνωστικά εργαστήρια, αλλά και λιγότερο χρόνο. Το ποσοστό όμως των θετικών είναι υψηλότερο διότι προσέρχονται οι ασθενείς που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι θετικοί και κατά προτεραιότητα εκτελούνται οι επείγουσες, πιο ύποπτες εξετάσεις».

Επίσης, «πολύ σημαντικό είναι ότι ο ακριβής τρόπος υπολογισμού της θετικότητας πρέπει να γίνεται με την ημερομηνία δειγματοληψίας η οποία στα μοριακά τεστ μπορεί να είναι από αυθημερόν μέχρι και τρεις ημέρες πίσω» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτωντας ότι «για αυτούς τους λόγους από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας το ποσοστό της θετικότητας θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ για την προηγούμενη εβδομάδα δειγματοληψίας.