Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνιση τους στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας-Καϊμακτσαλάν στο νομό Πέλλας καλωσορίζοντας με τον τρόπο αυτό τον φετινό χειμώνα. Τις τελευταίες ώρες ξεκίνησε αραιή χιονόπτωση στην κορυφή του βουνού με τη θερμοκρασία να πέφτει, σε υψόμετρο 2.090 μέτρων, στους -0,5 βαθμούς Κελσίου.

Οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη νέα χειμερινή σεζόν, ευελπιστώντας πως οι καιρικές συνθήκες θα είναι με το μέρος τους, τα όρη θα ντυθούν σύντομα στα λευκά και η οικονομική κρίση δεν θα σταθεί τροχοπέδη στην προσέλκυση τουριστών.

Με ετήσιες εκπτωτικές κάρτες, δελεαστικές τιμές, τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης σε κινητήρες και συρματόσχοινα για την ασφάλεια των αναβατών, αλλά και επισκευές στα κτίρια που θα φιλοξενήσουν τους επισκέπτες, θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των φίλων του σκι και του σνόουμπορτ.

Οι όποιες εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη, ενώ με την κατάλληλη χιονόπτωση τα χιονοδρομικά θα είναι έτοιμα στα μέσα Δεκεμβρίου να ανοίξουν τις πύλες τους.

«Όλα τα χιονοδρομικά αγωνιούν πρωτίστως για το χιόνι. Έχουν όμως και την αγωνία μήπως τα επηρεάσει η οικονομική κρίση. Οι προσπάθειες συγκλίνουν, μέσα από κατάλληλη τιμολογιακή πολιτική, μέσα από προσφορές και φθηνή διαμονή να προσφέρουμε το καλύτερο στους επισκέπτες» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας Χρήστος Παππάς.

Στο παραπάνω πλαίσιο, από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας του νομού Γρεβενών ξεκίνησε η προπώληση των ετήσιων εκπτωτικών καρτών για τη χειμερινή σεζόν 2013 – 2014, ενώ θα επαναλειτουργήσει το ξενοδοχείο «3-5 Πηγάδια» στο όρος Βέρμιο του νομού Ημαθίας στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου.

Στόχος είναι να μην έχουν τα χιονοδρομικά κέντρα επισκέπτες μόνο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και τους υπόλοιπους μήνες. «Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ελπίζουμε να ανοίξουν τα χιονοδρομικά. Όλα εξαρτώνται από το χιόνι και την πυκνότητά του» πρόσθεσε ο κ.Παππάς.

Συνολικά, στη χώρα μας λειτουργούν 18 χιονοδρομικά κέντρα και τα περισσότερα βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για τα χιονοδρομικά Μαινάλου, Βασιλίτσας, Βιτσίου, Περτουλίου, Πηλίου, Καϊμακτσαλάν, Καρπενησίου, Ελατοχωρίου, Βίγλας, Λαϊλιά, Παγγαίου, Μετσόβου, Καλαβρύτων, Παρνασσού, Σελίου, Φαλακρού καθώς και τα Τρία -Πέντε Πηγάδια και Χρυσό Ελάφι.