Πρόστιμα που ξεκινούν από τα 100 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και τα 10.000 ευρώ και μάλιστα συμπληρωματικά προς άλλες «ποινές» προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Υγείας, επιχειρώντας την αποφασιστική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Το χαμηλότερο πρόστιμο, αυτό των 100 ευρώ, αφορά περιπτώσεις όπως κάπνισμα σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε κλειστούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σταθμούς μεταφορικών μέσων αλλά και λιμάνια και αεροδρόμια εκτός των προβλεπόμενων χώρων. Επίσης κάπνισμα σε δημόσιους χώρους εργασίας και χώρους αναμονής δημοσίων υπηρεσιών, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και μπαρ.

Τα πρόστιμα αυτά αφορούν τους καπνιστές θαμώνες ή επισκέπτες αλλά προβλέπονται υψηλότερα πρόστιμα για τους προϊστάμενους ή υπεύθυνους διαχείρισης των χώρων αυτών, πρόστιμα που ξεκινούν από τα 500 ευρώ αλλά εάν υπάρξει επανάληψη της παράβασης μπορούν να φτάσουν και τα 10.000 ευρώ, μαζί με οριστική ανάκληση της άδειας.

Όσοι ανάβουν τσιγάρο σε χώρους κλειστούς ή ανοιχτούς με παρουσία ανηλίκων, όπως παιδικοί/βρεφονηπιακοί σταθμοί, χώροι αθλητικών εκδηλώσεων κ.τ.λ. θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 200 ευρώ, ενώ ο υπεύθυνος διαχείρισης με πρόστιμο 500 ευρώ.

Το κάπνισμα σε ΙΧ, φορτηγό, ταξί ή μέσο μαζικής μεταφοράς, στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, φέρνει πρόστιμο 1.500 ευρώ για τον καπνιστή ή επιβαίνοντα σε μέσο ιδιωτικής χρήσης και διπλάσιο ποσό, 3.000 ευρώ, εάν πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης. Στη δεύτερη περίπτωση προβλέπεται και αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα.

Σε ό,τι αφορά κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, εστιατόρια μπαρ κ.τ.λ., χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, κάτω των 100 τ.μ., άνω των 100 τ.μ. και άνω  των 300 τ.μ. Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι 100 ευρώ ενώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης του χώρου στην πρώτη περίπτωση ξεκινά από τα 500 ευρώ και στην 5η υποτροπή φτάνει τα 8.000 ευρώ και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Στη δεύτερη περίπτωση ξεκινά από τα 2.000 ευρώ και φτάνει στην 5η υποτροπή τα 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Στην τρίτη περίπτωση το πρόστιμο αρχίζει από τα 6.000 ευρώ και φτάνει τα 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση της άδειας στην 5η υποτροπή.

Η εφαρμογή της ΚΥΑ αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με αυτή καταργείται κάθε άλλη υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος που όριζε κάτι διαφορετικά στο θέμα του καπνίσματος.

Διαβάστε εδώ όλη την ΚΥΑ και δείτε αναλυτικό πίνακα με τα πρόστιμα