Λειτουργικά αναλφάβητοι πολλοί μαθητές στην Ελλάδα

Ξαφνιάζει έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας σε Πρωτοβάθμια- Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση


ΕΛΛΑΔΑ
12:48
13/09/2019
Λειτουργικά αναλφάβητοι πολλοί μαθητές στην Ελλάδα
14
loading

Με σημαντική υστέρηση σε κρίσιμα μαθήματα του σχολείου, που αντιστοιχούν σε βασικές δεξιότητες για τη ζωή, ενδέχεται να αποφοιτά μεγάλη μερίδα των μαθητών στα ελληνικά σχολεία, σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ), στην έκθεσή της για το 2019.

Όσον αφορά τα γενικά λύκεια, το 48,4% των μαθητών της Β' λυκείου βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση, ενώ τα ποσοστά στην Άλγεβρα και τη Γεωμετρία ήταν 38,9% και 44,2%, αντίστοιχα. Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας το ποσοστό βαθμολογιών κάτω της βάσης φτάνει στο 7,1%. Στα επαγγελματικά λύκεια, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση στη Νεοελληνική Γλώσσα φτάνει το 20,4%. Στην Άλγεβρα και τη Γεωμετρία, το 52,7% και το 51,3%, αντίστοιχα, των μαθητών της Β' λυκείου πήρε βαθμολογία κάτω του 10. Στη Φυσική, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 41% και στη Χημεία 40,8%.

«Τα προβλήματα που εμφανίζονται στο Λύκειο, σε σύγκριση με το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο, δεν είναι προβλήματα αποκλειστικά του Λυκείου, αλλά όλων των βαθμίδων που συσσωρευτικά κατέληξαν στο Λύκειο» επισημαίνει στην έκθεσή της η ΑΔΙΠΠΔΕ και τονίζει: «Προβληματίζει, βέβαια, το γεγονός ότι οι αντιλήψεις και οι πρακτικές το Δημοτικού και του Γυμνασίου, ίσως λόγω του υποχρεωτικού χαρακτήρα τους, δεν αποτύπωσαν τα αρχόμενα προβλήματα λειτουργικού αναλφαβητισμού και, ενδεχομένως, δεν κινητοποιήθηκαν εγκαίρως».

Γι' αυτό, η ΑΔΙΠΠΔΕ προτείνει η εκπαιδευτική πολιτική να παρέμβει προληπτικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και επανορθωτικά στην Δευτεροβάθμια, με έμφαση στο επαγγελματικό λύκειο. Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται η αναδιαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την αξιολόγηση των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση των μαθητών στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, καθώς επίσης και η υποστήριξη των εκπαιδευτικών για την περαιτέρω αξιοποίηση του ψηφιακού ανοικτού εκπαιδευτικού περιεχομένου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Οπου υπαρχουν

  λαϊκίστικα βοθροκαναλα οπως ο ΣΚΑΙ
  και δεξιες ηγεσιες οπως η ΝΔ
  φυσικο να υπαρχουν και αναλφαβητοι
  γιατι αυτο ειναι το κοινο τους
  Πανε πακετο η αμορφωσια ο λαϊκισμός και ο φασισμος

  1. avatar Η αμορφωσιά

   Η αμαρφωσιά προήλθε από λαικίστικες αριστερές πολιτικές μεταπολιτευτικά, μαζί με μειώσεις ηλικίας των ψηφοφόρων, προς άγραν ψήφων.. Αλλά και ποιά εργαζόμενη μάνα, ή με αρρώστους στο σπίτι, φτώχεια κλπ δεν θα ήθελε να διαβάζουν στο σχολείο τα παιδιά της και να μη τα διαβάζει αυτή?? Αυτά έταζαν από το ΠΑΣΟΚ, τα "προοδευτικά", και το παιδί μου, δεν ήξερε Ελληνικά όταν έβαλε το Δημοτικό και πλήρωνα φροντιστήρια για να περάσει τις τάξεις, που αυτοί το πέρναγαν παρ' ότι άσχετο...
   Και άλλα πολλά, που συνέχισε ο Σύριζα.. Την Αντιγόνη που έλεγε πως οι ουράνιοι νόμοι είναι ανώτεροι από των θνητών και τον Επιτάφιο του Περικλή που έλεγε πως "Φιλοσοφούμεν, άνευ μ@λ@κ@@ς" τους αφαίρεσαν απ' την σχολική ύλη, τα ίδια έλεγε και το Ευαγγέλιο και βγάλαν βιβλίο θρησκευτικών με χαζοτραγουδάκια, μη τους χαλάσουν τα σχέδια... Αχ, Ελλάδα...

 2. avatar Πελασγός

  Το ποιον των μαθητών και του κόσμου στην Ελλάδα διακρίνεται με μια βόλτα στο δρόμο,στην παραλίες,στα γήπεδα,στις ταβέρνες,στα λεωφορεία κλπ. Δεν θα συνεχίσω γιατί θα στεναχωρήσω κόσμο.

 3. avatar Marina Sar

  Δυστυχώς το διαπιστώνουμε καθημερινά στα social media. Τι να πει κανείς για την έκφραση, τη γλώσσα, τη στοιχειώδη μόρφωση, παιδεία και..και..και...Θλιβερό!

 4. avatar the owl

  Χρειαζόταν έρευνα για να το καταλάβουμε? Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, ξεκινάει από την οργάνωση (ανύπαρκτη και ξεπερασμένη), τα βιβλία(κακογραμμένα) , την ύλη (χωρίς ουσία) , τον τρόπο διδασκαλίας(ξεπερασμένη_ανήκει σε άλλον αιώνα), τους εκπαιδευτικούς (χωρίς επαρκή εκπαίδευση_σκεφτείτε ότι αυτοί που μπήκαν φέτος με βαθμό κάτω από την βάση ή βαθμό πολύ χαμηλό θα διδάσκουν τα μικρά παιδιά λίγα χρόνια μετά) , τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό και μπορώ να γράφω μέχρι αύριο. Και να φανταστείτε ότι οι γονείς πληρώνουν πολύ ακριβά γι' αυτήν την παιδεία (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, ιδιαίτερα, εξωτερικές δραστηριότητες). Δεν χρειαζόταν έρευνα , το ζούμε στο πετσί μας καθημερινά! Πράξεις και γενναίες αποφάσεις χρειαζόμαστε!

 5. avatar ελένη

  Όταν ένα παιδάκι βλέπει έναν αστοιχείωτο να γίνεται πρωθυπουργός, που δεν ξέρει ότι Λέσβος και Μυτιλήνη είναι το ίδιο νησί, που θέλοντας να πει ότι έκαναν μεγάλη στροφή λέει "κάναμε στροφή... 360 μοιρών", που κάνει ένα σωρό εκφραστικά λάθη ("είμαστε διάτρητοι", εννοώντας "είμαστε διαφανείς", τυμβοθηρία αντί τυμβωρυχία κτλ κτλ, ), γιατί να σκοτωθεί να διαβάσει;

  1. avatar Popi75

   Λέσβος και Μυτιλήνη δεν είναι το ίδιο νησί, γιατί πολύ απλά η Μυτιλήνη δεν είναι νησί! Είναι πόλη, πρωτεύουσα του νησιού που ονομάζεται Λέσβος.

  2. avatar @Ελενη

   Οταν ενα παιδακι βλέπει οτι οι.πλούσιοι
   δεν ειναι.ουτε αριστοι ουτε μορφωμενοι αλλα ελ επαγγελματίες
   αγράμματοι και φοροφυγαδες ή
   τραγουδιστες, παρουσιάστριες ποδοσφαιριστες που δεν γνωριζουν ουτε γραμματικη ουτε ιστορια
   γιατι να διαβασει?
   Οταν ενας πρωθυπουργός που τελειωσε ΕΜΠ χαρακτηρίζεται αγράμματος
   γιατι να διαβάσει?
   Οταν πρωθυπουργοι και υπουργοι γινονται οι τενεκεδες γονοι με ακριβοπληρωμενα πτυχια
   γιατι να διαβάσει?

 6. avatar babis o flu

  Καλά ξυπνητούρια!! Η ΑΔΙΠΠΔΕ να πάει στα σχολεία να δει τους βαθμούς που έχουν οι αναλφάβητοι. Είκοσι με τόνο παρακαλώ.

  1. avatar Αριστερος ειμαι κι ο,τι θελω λεω.

   Για να πιασουμε καποτε ενα 16 ή 17 φτυναμε αιμα στο διαβασμα. Δεν ειναι μονο το εκπαιδευτικο συστημα. Εχει χαθει δυστυχως οριστικα κατα τη γνωμη μου η μαθητικη "εγωιστικη" αμιλλα μεσα στην ταξη κι η φλογα για γνωση. Ειναι κι αλλοι εξωσχολικοι παραγοντες που φταινε, οπου ειναι και δυσκολες οι παρεμβασεις.

 7. avatar ΒΕΛΟΣ

  Ας ειναι καλα τα φροντιστηρια...
  Αυτος δεν ειναι ο στοχος ?
  Η ταφοπλακα μπηκε με τις Παρασκευες δεν θυμαμαι ποσες ακριβως... οι τσαντες στα σχολεια...
  Και ολα τα φορτωσαμε στον κοκορα...

 8. avatar Απο …πρωτο χερι.

  Συμφωνω απολυτα με την διαπιστωση στην πρωτη προταση τής τριτης παραγραφου. Φτανουν τα παιδια στην τριτη γυμνασιου κι αγνοουν στοιχειωδεις κανονες, θεωρηματα κλπ. Οσον αφορα στη γλωσσα, η κατασταση τραγικη!

 9. avatar .;.

  Μια χαρα υπαλληλοι του συριζα θα γινουν

  1. avatar @ “‘-,!????

   Μια χαρα Κοντολεοντες θα γινουν!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει