«Το ένταλμα συλλήψεως είναι μια ακραία πράξη δικονομικού καταναγκασμού της πολιτείας»

Τι λένε 15 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων για τις συλλήψεις των δυο γνωστών δικηγόρων για τη «μαφία των φυλακών»


ΕΛΛΑΔΑ
18:09
21/04/2019
«Το ένταλμα συλλήψεως είναι μια ακραία πράξη δικονομικού καταναγκασμού της πολιτείας»
7
loading

Στις φωνές του νομικού κόσμου που αντιδρούν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου και του συναδέλφου του για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών» προστέθηκαν και 15 πρώην πρόεδροι  Δικηγορικών Συλλόγων. Όπως αναφέρουν σε δήλωση τους δημιουργεί προβληματισμό τόσο η έκδοση των επίμαχων ενταλμάτων όσο «και η δημοσιότητα και ο τρόπος, υπό τον οποίο αυτά εκτελέσθηκαν» καθώς υπογραμμίζουν  «Το ένταλμα συλλήψεως είναι μια ακραία πράξη δικονομικού καταναγκασμού της πολιτείας».

«Την τύχη των δύο συναδέλφων θα την κρίνει η Δικαιοσύνη τη Δευτέρα. Ελπίζω με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Τα όσα, όμως, έως τώρα έγιναν, έχουν ήδη κριθεί. Τουλάχιστον από όσους έχουν την ψυχραιμία να κοιτάξουν το Νόμο πίσω από τις κραυγές και τις ενδεχόμενες σκοπιμότητες. Και, άλλωστε, σήμερα είναι αυτοί. Αύριο, όμως, μπορεί να μην είναι αυτοί. Μπορεί να είναι, στη θέση τους, κάποιος από εμάς» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πρώην πρόεδροι.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

Η  κοινή γνώμη παρακολουθεί, άναυδη, μια ποινική «επιχείρηση» στρεφόμενη κατά δύο δικηγόρων, οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον ανακριτή από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία υπό συνθήκες που προσιδιάζουν στους πλέον επικίνδυνους καταζητούμενους εγκληματίες, κατά βάναυσο θρυμματισμό του τεκμηρίου της αθωότητας και των υπερασπιστικών τους δικαιωμάτων, και κατά τρόπο που θα στιγματίσει για πάντα την προσωπικότητά τους.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ποινική εμπειρία για να καταλάβει κανείς ότι δύο επαγγελματίες με διαδρομή δεκαετιών, με σταθερή επαγγελματική έδρα-γραφείο και διαδρομή, και με καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια, δεν είναι ύποπτοι φυγής, ούτε διαπράξεως νέων απεχθών εγκλημάτων, προϋποθέσεις που πρέπει αναγκαία κατά το Νόμο να συντρέχουν, προκειμένου να εκδοθεί ένταλμα συλλήψεως.

Το ένταλμα συλλήψεως είναι μια ακραία πράξη δικονομικού καταναγκασμού της πολιτείας. Σημαίνει πως ένας πολίτης θα στερηθεί την ελευθερία του χωρίς, προηγουμένως, να έχει εκθέσει τις απόψεις του έναντι των αρμόδιων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών για όσα του προσάπτονται. Προς τούτο και πρέπει να εκδίδεται με φειδώ και σύνεση, και αυτονοήτως με ευλαβική των προϋποθέσεων του Συντάγματος και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Βεβαίως κανείς δε μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο της προκείμενης ποινικής δικογραφίας, που είναι (ή, τουλάχιστον, θα έπρεπε να είναι) μυστική. Φαντάζει, όμως, τουλάχιστον οξύμωρο το να θεωρούνται πιθανοί φυγόδικοι και οιονεί εγκληματίες άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά ακριβώς εκεί, όπου το σε βάρος τους ένταλμα εκδόθηκε και εκτελέσθηκε: Στους χώρους απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης. Εάν, δηλαδή, κλητεύονταν από τον αρμόδιο ανακριτή προς απολογία, και η ποινική τύχη τους κρινόταν μετά από αυτήν, υπάρχει έστω και ένας που να αμφιβάλλει για την προσήκουσα έλευσή τους;

Δημιουργεί, λοιπόν, τουλάχιστον προβληματισμό και η έκδοση, αυτή η ίδια, των δύο προκείμενων ενταλμάτων, και η δημοσιότητα και ο τρόπος, υπό τον οποίο αυτά εκτελέσθηκαν. Όταν, μάλιστα, προέρχονται από έμπειρους ποινικούς λειτουργούς, που αναντίρρητα γνωρίζουν τα όσα προβλέπονται, επί του θέματος, από τη Νομοθεσία. Και όταν, ακόμη, η συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται πως σχετίζεται με πρόσωπα αμφιβόλου ηθικής και με ύποπτα, τουλάχιστον, συμφέροντα.

Την τύχη των δύο συναδέλφων θα την κρίνει η Δικαιοσύνη τη Δευτέρα. Ελπίζω με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Τα όσα, όμως, έως τώρα έγιναν, έχουν ήδη κριθεί. Τουλάχιστον από όσους έχουν την ψυχραιμία να κοιτάξουν το Νόμο πίσω από τις κραυγές και τις ενδεχόμενες σκοπιμότητες. Και, άλλωστε, σήμερα είναι αυτοί. Αύριο, όμως, μπορεί να μην είναι αυτοί. Μπορεί να είναι, στη θέση τους, κάποιος από εμάς.

Τη  δήλωση υπογράφουν οι 15 πρώην πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων:

Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος Αθηνών, Δημήτρης Γαρούφας  και Γιάννης Παπαδόπουλος  Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κυμπαρίδης Ροδόπης, Δημήτρης Κωστόγιαννης Τρίπολης, Κώστας Σαρρής Ρόδου, Θόδωρος Καζάς Ναυπλίου, Κοντόγιαννης Δημήτρης Τρικάλων, Καπετανίδης Χρήστος  Ορεστιάδος, Δημητράκουλας Κώστας Σπάρτης, Ζώης Ανδρέας και Υφαντής Λεωνίδας Αγρινίου, Μπίνιος Λουκάς Λειβαδιάς και Παύλος Τζόβαρας, Ηγουμενίτσας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Ν. Τρ.

  Η ενεργοποίηση των συντεχνιακών αντανακλαστικών είναι απόδειξη ότι μέσα στο δικηγορικό σώμα κυριαρχεί η "ιδεολογία υπεράσπισης των ομοίων" κάτι που αντιβαίνει στην αρχή της υπεράσπισης του δικαίου.

 2. avatar ΠΟΣΟ’ΣΑΠΙΛΑ]ΥΠΑΡΧΙ/ΣΕ,ΑΥΤΙ.ΤΗ,ΧΟΡΑ.//ΠΟΣΟ.ΧΑΜΕΛΑ/ΠΕΦΤΥΟΝ’.ΓΙΑ//ΤΑ.ΕΒΡΟ/ΜΑΝΟ,ΓΙΑ΄ΦΤΙΣΙΜΟ/

  ΦΤΙΣΙΜΟ'ΑΞΙΖΟΥ...'ΑΘΑ//ΝΤΑΝ//

 3. avatar Υποκριτές

  Οι συνάδελφοί του μεγαλοδικηγόροι τον κατηγορούσαν ανοιχτά! Για πολλά χρόνια...Τώρα έρχονται υποκριτικά να κάνουν δηλώσεις συμπαράστασης!

 4. avatar Κουφός Ντίνας

  Όταν διώκονται σελέμπριτι, υπάρχει δικαστική πλάνη. Όταν διώκονται πολιτικοί, κινδυνεύει η δημοκρατία. Όταν διώκονται γιαγιάδες κινδυνεύει η οικονομία.
  Για να συλλάβει ο ανακριτής τον Λυκουρέζο ή έχει αδιάψευστα στοιχεία εις βάρος του ή είναι μακάκας. Εσείς τι πιστεύετε;

 5. avatar Χρήστος Π.

  Είναι τόσης καλής φήμης τα ονόματα κάποιων δικηγόρων που σχίζουν τα ιμάτιά τους για το Λυκουρέζο και την "άδικη" μεταχείρηση που υπέστη, ώστε θα τον ωφελούσαν περισσότερο βγάζοντας το σκασμό...

 6. avatar Μστ

  Αφού μαζεύτηκαν οι ΠΡΩΗΝ πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων που είναι εγκάθετοι της ΝΔ, τότε είναι σίγουρα αθώος.!!

 7. avatar Μστ

  Προσθέστε και τον Κούγια που στηρίζει Λυκουρέζο...τώρα σίγουρα αθώος.!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει