Σφοδρή επίθεση κατά του ΔΝΤ και των ΗΠΑ, που «ως σημερινοί Φύρερ με κοστούμια και γραβάτες έχουν οδηγήσει τους λαούς σε βαθιά κρίση», εξαπέλυσε, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππου Πετσάλνικου και του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Σήμερα είναι φανερό ότι οι δυνάμεις του Χάους ισχυρότερες και
δολιότερες από ποτέ, έχουν νικήσει κατά κράτος, βυθίζοντας τους λαούς
μας σε βαθιά πολύπλευρη κρίση. Τόσο οικονομική όσο και κρίση αξιών.
Κρίση Πολιτισμού», είπε ο Μ. Θεοδωράκης μιλώντας στην έναρξη της 9ης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. «Ας θυμηθούμε τον προηγούμενο μεγάλο κίνδυνο της Ανθρωπότητας με τον τότε εκπρόσωπο και εκφραστή του Χάους Αδόλφο Χίτλερ. Μήπως μετά τους θριάμβους του στην Ευρώπη δεν υπήρχε ο διάχυτος φόβος ότι όλα τελείωσαν πια; Έτσι και τώρα οι σημερινοί Φύρερ, όπως τότε εκείνος, με τα κοστούμια και τις γραβάτες τους μεθυσμένοι από τις επιτυχίες τους έχουν οδηγήσει τη δύναμή τους στα όριά της. Δηλαδή μπροστά σε ένα νέο Στάλινγκραντ», πρόσθεσε.

«Η παρουσία σου εδώ είναι εξόχως συμβολική, διότι εκφράζεις όχι μόνο την οικουμενικότητα στον πολιτισμό – αυτό το λένε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους – αλλά και την οικουμενικότητα της προσπάθειας που πρέπει όλοι να καταβάλουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση. Οικουμενικότητα πολιτισμού και κοινωνίας των απλών καθημερινών ανθρώπων» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, απευθυνόμενος στον Μίκη Θεοδωράκη.

«Η παρουσία μου σήμερα εδώ ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ανάμεσα σε προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού σε ένα φόρουμ με θέμα την ελληνική κληρονομιά της Ευρώπης, στοχεύει κυρίως στο να αναδείξει δύο παραμέτρους, που αφορούν αφενός στην πολιτική σημασία θα έλεγα του Πολιτισμού και αφετέρου στη σχέση ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος εγκαινιάζοντας τη Σύνοδο.