Η πόλη του Ρεθύμνου είναι σήμερα μια πόλη αλλιώτικη, καθώς ντύθηκε στα λευκά από νωρίς το πρωί.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, το διαφορετικό σκηνικό, οι καλά προετοιμασμένες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας αλλά και η αναμονή μικρών και μεγάλων για το προαναγγελθέν χιόνι, συνθέτουν το σκηνικό στο Ρέθυμνο με τις μεσαιωνικές επιρροές και τα σταθερά βήματα εκσυγχρονισμού του.

Το σύνολο του νομού με κυρίαρχες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές έχει καλυφθεί από χιόνι, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με δεδομένη όμως και επιτακτική, την ανάγκη της μέγιστης προσοχής από οδηγούς και πεζούς, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα σχολεία στον ορεινό Μυλοπόταμο, στα Ανώγεια και στα χωριά των ημιορεινών και ορεινών δήμων, παρέμειναν σήμερα κλειστά λόγω της κακοκαιρίας αλλά και για την ασφάλεια των μαθητών, όπως αποφασίστηκε.

Το ίδιο συνέβη και στο Ηράκλειο όπου λόγω έντονων καιρικών φαινομένων με απόφαση του αντιδημάρχου Παιδείας δεν λειτούργησαν σήμερα τα σχολεία: δημοτικό σχολείο Καρκαδιώτισας, νηπιαγωγείο Κυπαρισσίου, νηπιαγωγείο και δημοτικό Δαφνών, νηπιαγωγείο και δημοτικό Βασιλειών, νηπιαγωγείο και δημοτικό Σκαλανίου, νηπιαγωγείο και δημοτικό Σταυρακίων, νηπιαγωγείο και δημοτικό Κάτω Ασιτών, νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο Βενεράτου, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο Αγίου Μύρωνα, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο Προφήτη Ηλία. Παράλληλα ο δήμος ανακοίνωσε ότι εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, το Κέντρο Αστέγων (Λεωφόρος Ικάρου 121) θα παραμείνει ανοιχτό και σήμερα Τρίτη ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο επικοινωνίας 2813409500.

Επίσης, λόγω του ισχυρού ψύχους η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής θέτει σε εφαρμογή και το σχέδιο της Κοινωνικής Υπηρεσίας για παρέμβαση στον δρόμο, το οποίο περιλαμβάνει τη διανομή κουβερτών, υπνόσακων, ζεστού ροφήματος και πρόχειρου φαγητού στους αστέγους που δεν επιθυμούν τη μεταφορά τους στο Κέντρο.

Από αργά χθες το βράδυ εκχιονιστικά μηχανήματα στο Οροπέδιο Λασιθίου, επιχειρούν ώστε να μην παρεμποδιστεί η διέλευση οχημάτων σε κεντρικούς, περιφερειακούς και αγροτικούς δρόμους, με τον δήμαρχο της περιοχής Γιάννη Στεφανάκη, να ζητάει από τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς επίσης να έχουν μαζί τους αλυσίδες σε περίπτωση που χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουν, κυρίως για τις διαδρομές Οροπέδιο, Κράσι και προς Νεάπολη.

Στο σύνολο τους οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι, βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ αυτή την ώρα επιχειρούν κυρίως στα ορεινά οδικά τμήματα των νομών.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται από το βράδυ και μετά, λόγω της δημιουργίας παγετού ενώ από τους δήμους θα αποφασισθεί για το εάν θα λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο Τετάρτη.

Φωτογραφία αρχείου