Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο με βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά.

Προβλήματα δεν υπάρχουν σε οικισμούς και χωριά του ορεινού όγκου παρά το γεγονός ότι το χιόνι έχει καλύψει αγροτικούς και επαρχιακούς δρόμους έχοντας παράλληλα κινητοποιήσει τους περιφερειακούς μηχανισμούς της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, αναμένεται ένταση των χιονοπτώσεων οι οποίες θα εμφανιστούν και σε χαμηλότερα υψόμετρα που θα ξεκινήσουν από σήμερα νωρίς το βράδυ. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα το μέσο υψόμετρο έντονης χιονόπτωσης και χιονόστρωσης θα είναι σε υψόμετρο των 400 και άνω μέτρων, ενώ χιονόπτωση θα σημειωθεί και σε χαμηλότερα υψόμετρα της Κρήτης. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν από τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΣΟΠΠ ΠΕ Ηρακλείου για τις δράσεις πολιτικής προστασίας και για την Αντιμετώπιση Κινδύνων από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων και Χιονοπτώσεων. Οι εργασίες του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας απασχόλησαν το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, εκπροσώπων Δήμων, Περιφερειακών Συμβούλων, υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων και όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης όλες οι υπηρεσίες, φορείς, εθελοντές βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ζήτησε ωστόσο και την προσοχή των ίδιων των πολιτών, να μεριμνούν για μέτρα αυτοπροστασίας στις δύσκολες καιρικά συνθήκες, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε για την συνεργασία τις εθελοντικές οργανώσεις, τα στελέχη των υπηρεσιών και των Δήμων που συνεργάζονται με αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων.

Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Ηρακλείου εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, το Κέντρο Αστέγων (Λεωφόρος Ικάρου 121) θα παραμείνει ανοιχτό σήμερα Δευτέρα 7 Ιανουαρίου για όσους επιθυμούν την διαμονή τους εκεί. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο 2813409500. Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τις επόμενες ημέρες αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα στο νομό Ρεθύμνου όπως χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά, βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι. Για το λόγο αυτό η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις ημέρες εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση αυτών καθώς και να ενημερώνονται διαρκώς από ραδιόφωνο τηλεόραση, διαδίκτυο για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να παρακολουθούν με προσοχή τις επίσημες προειδοποιήσεις.

Καλούνται επίσης οι κτηνοτρόφοι να φροντίσουν για την παροχή τροφής και την προστασία των κοπαδιών τους ενώ όσοι έχουν προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις, προγραμματισμένη νοσηλεία ή επίσκεψη για ιατρικό λόγο στο νοσοκομείο, παρακαλούνται να οργανώσουν την μετακίνησή τους προς το νοσοκομείο ώστε να μην συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Σε περίπτωση μάλιστα ανάγκης να καλούν: την Αστυνομία (100), την Πυροσβεστική (199) , το ΕΚΑΒ (166), το Λιμενικό Σώμα ( τηλέφωνο Ρεθύμνου 2831022276) τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 ( με δυνατότητα εντοπισμού θέσης του καλούντα), το τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε.Ρεθύμνου (2831340711).

Στα Ανώγεια Μυλοποτάμου στον Ψηλορείτη στο Ρέθυμνο πέρα από την απρόσκοπτη υποδοχή των χιλιάδων επισκεπτών του διημέρου των Θεοφανίων, η οποία εξελίχθηκε παρά το χιόνι χωρίς προβλήματα, ο δήμος βρίσκεται ακόμη σε επιφυλακή για τον ερχομό των έντονων φαινομένων που έχουν προαναγγελθεί ενώ υπάρχει συνεχής καθαρισμός των στρωμάτων πάγου που είναι επικίνδυνοι για τη διέλευση οχημάτων και πεζών έχοντας ρίξει και αλάτι για την αντιμετώπιση της ολισθηρότητας. Τέλος, το Οροπέδιο Λασιθίου είναι χιονισμένο χωρίς όμως να έχουν σημειωθεί προβλήματα και με το δήμο να βρίσκεται σε ετοιμότητα δεδομένου ότι όπως έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του, από το βράδυ στις 8.00 θα ξεκινήσει η «έφοδος» νέου κύματος χιονιά.