Εισαγγελική έρευνα  για την τραγική εικόνα που αντίκρισαν σπηλαιολόγοι στο εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας σπήλαιο του Λαβύρινθου στη Μεσαρά, στην Κρήτη.

Όπως καταγγέλλει το Τμήμα Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, άγνωστοι κάνουν λαθρανασκαφές στο σπήλαιο τα δύο τελευταία έτη, προκαλώντας παράλληλα πολλές καταστροφές.

Οι δράστες δεν αρκούνται μόνο στην εκτεταμένη εκσκαφή του δαπέδου, αλλά επιχειρούν να διανοίξουν συμπαγή τμήματα πλευρικών τοιχωμάτων ακόμα και στην πολύ σπουδαία, λόγω της ύπαρξης αρχαίων επιγραφών, αίθουσα «Τράπεζα».

Δεν διστάζουν μάλιστα να πετούν σκουπίδια στο χώρο, όπως πλαστικά μπουκάλια, κύπελλα καφέδων, συσκευασίες τροφίμων και γόπες.

Το Τμήμα Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου ο οποίος και παρήγγειλε από το Α. Τ. Μοιρών να ερευνήσει την υπόθεση.

Κατά την έρευνα ζητήθηκε από το Τμήμα Κρήτης συνδρομή για τη συλλογή κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό και στη σύλληψη των δραστών.