Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λιβαδιωτών υπό την αιγίδα του δήμου Μυλοποτάμου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης διοργανώνουν την εκδήλωση «η στράτα του Ψηλορείτη» το Σάββατο 28 Ιουλίου 2012, η οποία περιλαμβάνει ορειβατική διαδρομή στο «Λιβαδιώτικο Αόρι», με εκκίνηση από το καταφύγιο στον «Λάκκο του Μυγερού» στα 1.700 μέτρα υψόμετρο.

Οι συμμετέχοντες θα οδηγηθούν στην θρυλική κορυφή του Ψηλορείτη 2.456 μέτρα για να ζήσουν την εμπειρίας της μοναδικής θέας της Κρήτης ολόκληρης και των γύρω νησιών.

Στόχος της Στράτας στο Αόρι, σημειλωνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η ανάδειξη του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη, στέλνοντας, παράλληλα, το μήνυμα για την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος, μέσα από την μακρόχρονη και ιστορική σχέση των κατοίκων με το φυσικό τους τοπίο.

Όπως άλλωστε υποστηρίζουν και τα μέλη του Συλλόγου «μέσα από την αναβίωση αυτής της θρυλικής ορειβατικής διαδρομής, δημιουργείται μία μοναδική εμπειρία η οποία αποτελεί πρότυπο για την σωστή ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης».

Στην εκδήλωση «Η Στράτα του Ψηλορείτη» σύμφωνα με την προηγούμενη εμπειρία συμμετέχουν περίπου 4.500 με 5.000 άτομα από όλη την Κρήτη, αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, και περιλαμβάνει: Την ορειβατική διαδρομή από το καταφύγιο στην κορυφή (περίπου 3 χιλιόμετρα)- για όσους θέλουν να ακολουθήσουν, Θεία Λειτουργία και Θεία Κοινωνία στην κορφή του Ψηλορείτη στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού ενώ στη συνέχεια η λύρα και οι χοροί στο ψηλότερο σημείο της Κρήτης αποτελούν τον καλύτερο τρόπο απόδοσης τιμής για τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη.

Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία σε όλους να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της προετοιμασίας και του ψησίματος του γνωστού για την ιδιαίτερη νοστιμιά οφτού κρέατος (αντικριστό), την παρασκευή βραστού κρέατος με το λιβαδιώτικο πιλάφι, καθώς και να έχουν την άμεση επαφή με τους τυροκόμους του Ψηλορείτη οι οποίοι παρασκευάζουν με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο το τυρί και τη μυζήθρα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.