Το σφράγισμα των εγκαταστάσεων του American University of Athens και την αφαίρεση όλων των σχετικών επιγραφών, ζητά το Υπουργείο Παιδείας από την αστυνομία, καθώς το εν λόγω ίδρυμα δεν έχει άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας ως Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το American University of Athens δεν έχει καν υποβάλλει αίτηση για την έκδοση των προβλεπομένων αδειών και παράνομα προβάλλεται ως «Πανεπιστήμιο» στις διαφημίσεις.

Στις συνεχείς επιστολές του Υπουργείου Παιδείας προς τους ιθύνοντες του American University of Athens από τον Σεπτέμβριο του 2009, το ίδρυμα απαντά πως είναι αμερικανικό νομικό πρόσωπο που εδρεύει στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου δεν έχει ζητήσει να του χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από το Υπουργείο Παιδείας.

Από το ΦΕΚ της σύστασης του όμως, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, προκύπτει ότι πρόκειται για νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τη σύσταση και τη λειτουργία των Μονοπρόσωπων Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης στην Ελλάδα και δεν προκύπτει κανένας νομικός δεσμός με αμερικανικό νομικό πρόσωπο.

Επιπλέον, σε πρόσφατο διαφημιστικό δημοσίευμα σε free press εβδομαδιαία εφημερίδα το ανωτέρω ίδρυμα αναφέρεται ως «Πανεπιστήμιο».