«Αναρωτιέμαι πόσο μεγάλη σύμπτωση ήταν τελικά να υποβληθεί αυτός ο φάκελος λίγες μέρες πριν σπάσει ο αγωγός» δήλωσε, σήμερα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, σχετικά με τη μελέτη που υποβλήθηκε από την ΕΥΑΘ προς ένταξη στο ΕΣΠΑ της Κ. Μακεδονίας, για την επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα.

«Ήταν μεγάλη σύμπτωση μια εκκρεμότητα επτά ετών να έρχεται προς ένταξη στο ΕΣΠΑ λίγες μέρες πριν τη μεγάλη κρίση, μια κρίση που δεν μπορεί να μην έδωσε σημάδια από πριν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζιτζικώστας σχολίασε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η αξιολόγηση του φακέλου ώστε να διασφαλιστεί ότι το έργο θα είναι τόσο γερά θεμελιωμένο μελετητικά, που δεν θα απενταχθεί αργότερα. «Έχω ζητήσει να επισπευστεί η όλη διαδικασία» είπε, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «αύριο το πρωί να εγκριθεί ο φάκελος που κατέθεσε η ΕΥΑΘ πριν δέκα μέρες, θέλει 1,5 με 2 χρόνια. Δηλαδή δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή λύση».

«Είναι η ώρα να αναζητηθούν ευθύνες» τόνισε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και κάλεσε την ΕΥΑΘ, ως αρμόδια υπηρεσία, αλλά και το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση, να διασφαλίσουν ότι «δεν θα επαναληφθεί ένα τέτοιου είδους φαινόμενο», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «αίσχος» και «ντροπή» να μένει μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη χωρίς νερό για επτά μέρες, ανέφερε ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιοχές στο πολεοδομικό συγκρότημα που δεν έχουν ακόμη υδροδοτηθεί και υπογράμμισε την ανάγκη με τις κινήσεις, τους ελέγχους και τις συντηρήσεις που θα γίνουν να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση.

Έκανε, δε, λόγο για «επισκέπτες υπουργούς», οι οποίοι, όπως ανέφερε, «προσπαθούν, ενώ υπάρχει μια τεράστια κρίση στην πόλη μας, να αποφύγουν τις ευθύνες τους» ενώ «δεν ξέρουν ούτε καν πώς λειτουργεί η δομή μιας Περιφέρειας». Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι «στην ΕΥΑΘ δεν επιτρέπεται να μην συμμετέχει η αυτοδιοίκηση ενός τόπου».