Από σήμερα η Ερμού είναι κάπως αλλιώτικη, η ζωή στον πιο εμπορικό δρόμο του κέντρου θα συνεχιστεί κανονικά αλλά το μαγαζί του Ευτύχιου Αλεξανδράκη, του παλαιότερου εμπόρου του κέντρου της Αθήνας είναι κλειστό.

«Κλειστό λόγω πένθους» λέει το λευκό χαρτί μέσα από τα κατεβασμένα ρολά αυτής της μοναδικής γκαλερί μόδας που ξεχώριζε για την κομψότητα, τη φινέτσα, την αρχοντιά και τις εγγλέζικες βιτρίνες του.

Ο αριστοκράτης, ευγενής, ένας δανδής ανάμεσα στους εμπόρους Ευτύχιος Αλεξανδράκης, ο παλαιότερος έμπορος των Αθηνών έφυγε προχθές από τη ζωή πλήρης ημερών στα 98 του χρόνια. Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης πήγαινε καθημερινά στην επιχείρηση του η οποία ιδρύθηκε το 1860.

«Στον πόλεμο ο πατέρας μου, πούλησε όλα τα εμπορεύματα, διότι υπήρχαν πολλοί πελάτες, οι οποίοι ζητούσαν να αγοράσουν ρούχα και η πλειονότητα των εμπόρων τα έκρυβε. Μείναμε 4 χρόνια κατά τη διάρκεια του πολέμου χωρίς εμπόρευμα. Παράλληλα, είχαμε δελεαστικές προτάσεις να πουλήσουμε το μαγαζί, αλλά ο πατέρας μου ήταν πολύ έξυπνος και συνετός στη σκέψη του και το απέκλειε λέγοντας μου ότι “τουλάχιστον να ερχόμαστε να πίνουμε ήσυχα το καφέ μας. Πίστευε ότι πρέπει να έχεις πρώτα στέγη επαγγελματική και μετά στέγη για την οικογένεια. Ήταν, όμως, μαύρη περίοδος, έβλεπες τη δυστυχία παντού. Όλα τα μαγαζιά κλειστά. Εδώ ήταν κατεβασμένα τα ρολά. Ανοίγαμε, μεν, κάθε μέρα και κάθε μεσημέρι κλείναμε, αλλά φεύγοντας πηγαίναμε τοίχο-τοίχο μήπως τρώγαμε καμία αδέσποτη» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Πρόσφατα το κατάστημα του και ο ίδιος είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον του Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του Μπριζίτ η οποία σταμάτησε μπροστά στη βιτρίνα του καταστήματος «Αλεξανδράκης» και στη συνέχεια μαζί με τον σύζυγό της φωτογραφήθηκαν με τον Ευτύχιο Αλεξανδράκη.

Σήμερα το μακροβιότερο εμπορικό κατάστημα της Αθήνας είναι κλειστό, κρύβοντας πίσω από τα κατεβασμένα ρολά του την κομψότητα και αρχοντιά του χώρου και το σημείο στο βάθος, μπροστά από το επιβλητικό βιτρό, όπου καθόταν καθημερινά, αδιάλειπτα επί χρόνια, ο εκλιπών.

Διαβάστε εδώ ποιος ήταν ο Ευτύχης Αλεξανδράκης.

image2

image3

image1Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.