Μία υπόθεση που έχει φτάσει μέχρι την Interpol και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού φέρνει στην επιφάνεια η βρετανική εφημερίδα Guardian. Αρχαία ελληνικά αντικείμενα που είχαν κλαπεί από την Αθήνα τη δεκαετία του 1970 και είχαν καταλήξει στην παράνομη συλλογή του Σικελού αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα, φέρεται να ήταν μεταξύ των κλασικών έργων τέχνης που διατίθεντο προς πώληση στη φετινή έκθεση Frieze Masters του Λονδίνου. Σύμφωνα με τη Guardian, λοιπόν, πρόκειται για δυο λευκές ληκύθους, αρχαιοελληνικά αγγεία του 4ου αιώνα π.Χ., που ήταν μεταξύ των περίπου 5.000 αντικειμένων που είχαν παρουσιαστεί το 2015 από την ιταλική αστυνομία μετά από τον επαναπατρισμό της συλλογής του Μπεκίνα από την Ελβετία όπου ζούσε. Προσφέρονταν από έναν έμπορο ονόματι Ζαν Νταβίντ Καν, με την τιμή να κυμαίνεται πάνω από τις 100.000 λίρες για την καθεμία.

Τα αντικείμενα φέρεται να πωλούνταν στην έκθεση εκ μέρους του ελβετικού καντονιού Basel- Stadt, που επιζητεί έσοδα που του οφείλονται μετά την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Μπεκίνα. Ο Μπεκίνα κατοικούσε στο καντόνι και τώρα οι αρχές αξιώνουν αποζημιώσεις. Το Basel- Stadt υποστηρίζει πως έλαβε άδεια πώλησης των αντικειμένων από τους Ιταλούς αστυνομικούς, που είχαν στείλει πίσω πάνω από 1.000 αντικείμενα από την αρχική κατάσχεση, δηλώνοντας πως δεν είχαν τη δυνατότητα να προβάλουν νομικές αξιώσεις περί ιδιοκτησίας.

Τις ληκύθους αναγνώρισε ο αρχαιολόγος του Κέμπριτζ, δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης και όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι λήκυθοι δεν πωλήθηκαν. Τέλος άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως να τα αντικείμενα αναγνωρίστηκαν από πρώην φοιτητής ο οποίος τα φωτογράφισε και έστειλε εικόνες στην Arca (Σύνδεσμος Ερευνών Εγκλημάτων κατά της Τέχνης), η οποία και τις προώθησε στον κ. Τσιρογιάννη. Ο αρχαιολόγος έχει εντοπίσει εκατοντάδες παράνομα αποκτηθέντα αρχαία αντικείμενα σε μουσεία, οίκους δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές και γκαλερί. gvb9-nisd2