Σε «μαύρη τρύπα» της αντικαπνιστικής προσπάθειας εξελίσσεται το κάπνισμα στους δημόσιους κλειστούς χώρους.

Το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα έχει περιοριστεί στο 35,6% των ενηλίκων. Οι μισοί αναφέρουν, ωστόσο, ότι υφίστανται το παθητικό κάπνισμα στον χώρο της εργασίας. Μόλις το 5,9% δηλώνουν ότι δεν έχουν δει ποτέ κάποιον να καπνίζει σε καφέ, μπαρ ή εστιατόριο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την πρόσφατη πανελλαδική έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, σε δείγμα 1.008 ατόμων, ηλικίας άνω των 18 ετών.

Όπως αναφέρει το Έθνος, Οι επιστήμονες προτάσσουν δύο σημαντικά συμπεράσματα: το πρώτο είναι ότι η χώρα μας πλησιάζει στα ποσοστά καπνιστών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Το ποσοστό των ανδρών που καπνίζουν ήταν 49,9% το 2006 και περιορίστηκε φέτος στο 43,8%. Μικρότερη είναι η μείωση στις γυναίκες (από 30,8% στο 28,1%).

Αξιόλογη είναι η μείωση στις ηλικίες 18 έως 24 ετών, στις οποίες το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών έχει μειωθεί από 44,3% σε 31,7% μέσα σε μία πενταετία. Το στοιχείο αυτό δείχνει πως όλο και λιγότεροι νέοι ξεκινούν το κάπνισμα.