Ψήφισμα διαμαρτυρίας ετοίμασαν και θα αποστείλουν στα αρμόδια υπουργεία οι κάτοικοι της περιοχής του Πυθαγορείου στη Σάμο για την επιχειρούμενη κατάργηση του τελωνειακού σταθμού. Κάτι που, όπως υποστηρίζουν, θα επιφέρει οικονομικό μαρασμό του πλέον τουριστικού τμήματος του νησιού. Ήδη συζητείται και το κλείσιμο του σταθμού του Καρλοβάσου αλλά και του Αγίου Κηρύκου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους που συναλλάσσονται με κάθε τελωνειακό σταθμό.

Τα περιορισμένα δρομολόγια και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες -αναφέρουν οι κάτοικοι- καθιστούν χρονοβόρα, δυσχερή και συχνά αδύνατη τη μετάβαση ακόμα και σε γειτονικό νησί και τα χρήματα που σκέφτεται ότι θα γλιτώσει η κυβέρνηση από τη λειτουργία των σταθμών θα τα πληρώσει δεκαπλάσια στην εκτός έδρας μετακίνηση των τελωνειακών.

Οι Σαμιώτες τονίζουν ότι κατά την αναδιάρθρωση της τελωνειακής υπηρεσίας, το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να λάβει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 101 του Συντάγματος και περισσότερο όταν πρόκειται για ένα τουριστικό λιμάνι όπως του Πυθαγορείου που φιλοξενεί δεκάδες κότερα αλλά και του Καρλοβάσου που είναι εμπορικό και προσεγγίζουν τα πλοία από Β. Ελλάδα και από Πειραιά.

Εξάλλου από τον δήμαρχο Σάμου Στέλιο Θάνο, έγινε πρόταση να πληρώνει ο δήμος τα λειτουργικά έξοδα των δύο σταθμών αν αυτά τα χρήματα δεν μπορεί να πληρώσει η πολιτεία, καθώς τα κτίρια είναι ιδιόκτητα.