To Eλεγκτικό Συνέδριο αρνείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ευθύνεται για καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης μετά τους προσυμβατικούς ελέγχους σχετικά με την προμήθεια του χαρτιού για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων.

Δικαστικές πηγές αντιτείνουν ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τις «νομικές πλημμέλειες» που είχε διαπιστώσει σχετικά με τον επίμαχη προμήθεια.

Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο εντόπισε παρατυπίες στην αξιολόγηση των προσφορών, η οποία έγινε, από συνταξιούχους που φέρονταν ως ενεργεία υπάλληλοι την ίδια ώρα που οι εν ενεργεία παρουσιάζονταν ως δήθεν συνταξιούχοι.

Η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου γνώριζε, σύμφωνα με κύκλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τις ενστάσεις που υπήρχαν για την νομιμότητα του διαγωνισμού από την πρώτη στιγμή αφού είχε ενημερωθεί τόσο τηλεφωνικά όσο και εγγράφως.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η κ. Διαμαντοπούλου πληροφορήθηκε τηλεφωνικά στις αρχές του Απριλίου 2011 για τα νομικά προβλήματα αλλά δεν ανταποκρίθηκε όταν της ζητήθηκε να καλύψει αυτές τις πλημμέλειες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Επίσης παρότι γνώριζε και τη δεύτερη αρνητική απόφαση (2 Ιουνίου 2011)μετά τη νέα αίτηση του υπουργείου Παιδείας απέστειλε έγγραφο στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας να επισπευστούν οι διαδικασίες σχετικά με την προμήθεια του χαρτιού για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων.