Ποινική δίωξη για το κακούργημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας παρήγγειλε να ασκηθεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ιωάννης Σακελλάκος, για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που είχε αποκαλυφθεί τον Ιανουάριο του 2006.

Ο εισαγγελικός λειτουργός με βάση τα στοιχεία του έρευνας του συναδέλφου του Δημήτρη Δασούλα έκρινε ότι είναι επαρκείς οι ενδείξεις για να κινηθεί η άσκηση της ποινικής δίωξης, καθώς τα στοιχεία της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) δείχνουν προς την πλευρά της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα.

Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο οι δράστες – φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί – παραμένουν προς το παρόν … σκιές, καθώς η δίωξη είναι κατά παντός υπευθύνου. Έτσι, εκ των πραγμάτων η ταυτοποίηση των δραστών και η απόδοση ποινικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, θα γίνει στην επόμενη και ουσιαστικότερη φάση της δικαστικής
διερεύνησης από τον ανακριτή.

Επί του παρόντος η δικογραφία θα χρεωθεί σε πρωτοδίκη – τακτικό ανακριτή, ενώ δεν αποκλείεται, λόγω της σοβαρότητάς της, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν για την ίδια υπόθεση, να χρεωθεί τελικά σε εφέτη- ειδικό ανακριτή.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγαν νομικοί κύκλοι, εκείνο που προέχει είναι η ουσιαστική της διερεύνηση ώστε να μην καταλήξει πάλι στο αρχείο, αλλά να φωτιστούν – έστω και ετεροχρονισμένα- όλες οι πτυχές της σκοτεινής αυτής ιστορίας.