Αμερικανικά ίχνη πίσω από το πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών δείχνει η εισαγγελική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο εισαγγελέας εφετών Δ. Δασούλας, δείχνει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ως αυτουργό των παρακολουθήσεων του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, και άλλων αξιωματούχων της τότε κυβέρνησης, κατά την περίοδο 2004-2005.

Τα ίχνη της αποκάλυψης, όπως όλα δείχνουν, άφησε ένα τηλέφωνο, που αγοράστηκε μαζί με άλλα τρία την κρίσιμη περίοδο του Ιουνίου 2004 από συγκεκριμένο κατάστημα (Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά).

Το κινητό αυτό φαίνεται ότι λειτούργησε κανονικά το ίδιο επίμαχο διάστημα των υποκλοπών (Ιούλιος 2004-Φεβρουάριος 2005), με σύνδεση που χρησιμοποιούσαν στελέχη του προσωπικού τής εδώ αμερικανικής πρεσβείας.

Η συγκεκριμένη τηλεφωνική σύνδεση δεν είχε πάντως καμία επικοινωνία με τα υπόλοιπα ύποπτα τηλέφωνα-σκιές.

Η ΕΥΠ από το 2005 ανέφερε στο πόρισμά της, ότι είχε εντοπίσει δυο κλήσεις από καρτοκινητό-σκιά προς τηλεφωνική σύνδεση της TΙΜ (σήμερα Wind). Όταν ζητήθηκε άρση απορρήτου, η εταιρεία απάντησε ότι η σύνδεση είχε λειτουργήσει για ένα μήνα (έως τον Ιούλιο του 2004), χωρίς να πραγματοποιηθεί κάποια κλήση.

Η έρευνα της ΑΔΑΕ, αποκάλυψε ότι η σύνδεση αυτή είχε επικοινωνήσει, με τα καρτοκινητά που χρησιμοποιήθηκαν στις παρακολουθήσεις, με μια δεύτερη σύνδεση της TIM, αλλά και με συνδέσεις στις ΗΠΑ.

Ο εισαγγελέας Εφετών ανακάλυψε ότι το κινητό, που ανήκει στο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ, εισάγει χρόνο ομιλίας από τη σύνδεση της TIM.

Το συμπέρασμα είναι ότι αυτός που χρησιμοποιούσε τη συσκευή της Vodafone και αυτός που επικοινωνούσε μέσω της κάρτας TIM ήταν το ίδιο πρόσωπο ή συμμετείχαν στην ίδια ομάδα παρακολούθησης.

Η πρώτη δικαστική έρευνα, υπό τον εφέτη Κ. Πετρόπουλο, οδήγησε την υπόθεση στο αρχείο ελλείψει δραστών. Ο ανακριτής δεν ερεύνησε τις σχέσεις του συγκεκριμένου καταστήματος με την υπόθεση, δεν ζήτησε καν δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ για τα σταθερά τηλέφωνα του Μέριλαντ (έδρα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ), με τα οποία επικοινώνησαν οι υποκλοπείς τον Ιούνιο του 2004, θεωρώντας ότι τα στοιχεία δεν είναι αξιοποιήσιμα.

Αντίθετα, άφηνε να εννοηθεί ότι οι υποκλοπείς είναι μάλλον ξένοι, με τεχνικές γνώσεις και δυνατότητες ιδιαίτερα εξειδικευμένες.