Ένας Έλληνας πολίτης βρίσκεται μεταξύ των επιβαινόντων του σκάφους «Dignite», σημαίας Γαλλίας, ο πλους του οποίου, ανεκόπη από το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ, ενώ κατευθυνόταν προς τη Γάζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές «είναι σε επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές και παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης. Από το Ισραήλ έχει ζητηθεί να μεριμνήσει για την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη και τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό του», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Έλληνας πολίτης, επιβιβάσθηκε παράτυπα στο σκάφος, παρά τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων ελληνικών αρχών ότι δε διαθέτει κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε αποθαρρύνει, με ανακοίνωσή του από τις 22 Ιουνίου, τη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών στο εν λόγω εγχείρημα.

Στο γιοτ επέβαιναν συνολικά 16 άνθρωποι: Γάλλοι, Καναδοί, Σουηδοί, Έλληνες, η γνωστή ισραηλινή δημοσιογράφος της Haaretz Αμίρα Χάας και δύο δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα. Μόλις έφτασαν στο Ασντότ, περίπου στις 17:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), στους 16 ακτιβιστές δόθηκε φαγητό και νερό και τώρα αναμένεται να ανακριθούν προτού τους αναλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών και οι υπηρεσίες μετανάστευσης του Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Εξάλλου η Γαλλία κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να αντιδράσει με «μέτρο» και «υπευθυνότητα» απέναντι στους επιβαίνοντες στο γαλλικό γιοτ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε: «Η πρεσβεία της Γαλλίας και το γενικό προξενείο της Γαλλίας στο Τελ Αβίβ έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν προξενική προστασία στους υπηκόους μας», πρόσθεσε.