Η αλληλεγγύη στο Ρέθυμνο δείχνει ακόμη μία φορά το πρόσωπό της με τη διοργάνωση δράσεων σχετικών με τη συλλογή και συγκέντρωση ειδών και τροφίμων ώστε να αποσταλούν στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή της Ειδομένης.

Πρόκειται για τριήμερο δράσεων, που οργανώνει η «Πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες», ώστε να συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διάρκειας, ρούχα, φαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, που θα συνεισφέρουν, για όσο το δυνατόν γίνεται, ανακούφιση στους προσφύγες όπου εκεί στην Ειδομένη, λίγα μέτρα από τα σύνορα στις όχθες του ποταμού Αξιού, συνωστίζονται σε αυτοσχέδιες καλαμωτές καλύβες, σκηνές από νάιλον και υπνόσακους, μέσα σε συνθήκες υγρασίας και ψύχους. Πρόκειται για οικογένειες, Σύρων και Αφγανών, που φτάνουν στην Ελλάδα με τα πόδια και στόχο έχουν να βρεθούν, με όποιο τρόπο καταφέρουν, σε κάποιο σημείο της Ευρώπης.

Ήδη, κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται με κάθε τρόπο προσφοράς και αλληλεγγύης στο πλευρό των προσφύγων, γεγονός που έχει κινητοποιήσει και ομάδες πληθυσμού από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ανάμεσά τους και Ρεθυμνιώτες, που από την Παρασκευή 25, έως και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, μέσα από συζητήσεις, μουσική, και ειδικές δράσεις συγκέντρωσης ειδών, προσπαθούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα πως μπορεί «όλοι να είμαστε διαφορετικοί, μα όλοι, είμαστε ίσοι».

Τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, που όσοι θέλουν μπορούν να προσφέρουν, αφορούν σε: «Βρεφικά γάλατα σε σκόνη, παιδικές κρέμες, γάλατα εβαπορέ, χυμούς ατομικούς, ξηρούς καρπούς, συσκευασμένα τρόφιμα σνακ, παστέλια, μπάρες δημητριακών, μπισκότα, κονσέρβες (όχι χοιρινό), πάνες για μωρά και παιδιά, είδη υγιεινής για κορίτσια και γυναίκες, μωρομάντηλα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σαπούνια, ξυραφάκια, γάζες, παυσίπονα, αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη».

Αξίζει να αναφερθεί πως στην Ρεθυμνιώτικη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, συμμετέχουν πέρα των πολιτών και φορείς. όπως η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του πανεπιστημίου, η Ένωση Ιατρών Ε.Σ.Υ., ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του πανεπιστημίου, ο Σύλλογος Εφοριακών Δυτικής Κρήτης, η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες φοιτητών Ρεθύμνου, και πολλοί άλλοι.

Άλλωστε, στο πλαίσιο αυτό, τρεις γιατροί και μια εθελόντρια, από το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου, μετέβησαν εδώ και μερικές μέρες στη Μυτιλήνη, ώστε να παράσχουν την βοήθειά τους στους πρόσφυγες, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο νησί.