Εγρήγορση αλλά όχι πανικός, είναι το σύνθημα του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα κρούσματα γρίπης του ιού Η1Ν1, τα οποία καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και σήμερα αργά το μεσημέρι, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα προχωρήσουν σε νέες δράσεις, εφόσον χρειαστεί.

Τα κρούσματα γρίπης που καταγράφονται στην Ελλάδα, στο σύνολό τους, είναι ελαφρώς πιο αυξημένα σε σχέση με το μέσο όρο των νέων περιστατικών της γρίπης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 52 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και 120 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο υπουργός Υγείας, έχει ήδη ζητήσει από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές να βρίσκονται σε ετοιμότητα και αν παραστεί ανάγκη να διαθέσουν κρεβάτια από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι επιστημόνες αλλά και το υπουργείο Υγείας, καλούν γιατρούς και πολίτες να προχωρούν σε άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων και εφόσον πιθανολογείται ύπαρξη γρίπης που οφείλεται στον ιό Η1Ν1, να χορηγούνται αντιϊκά φάρμακα.

Οσον αφορά τον εμβολιασμό, παρότι οι ειδικοί κρίνουν ότι είναι αργά, συνιστάται ακόμη και τώρα στις υψηλές ομάδες κινδύνου.