Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη, θα δώσει άμεση λύση στο ζήτημα της στελέχωσης και λειτουργίας του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Βιοτοξινών, ώστε να μη μείνουν «στα αζήτητα» χιλιάδες τόνοι εξαγώγιμων οστρακοειδών των παραγωγών της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας.

Τη διαβεβαίωση για άμεση διευθέτηση του προβλήματος έδωσε η κ. Αποστολάκη στον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Απόστολο Τζιτζικώστα, κατόπιν παρέμβασής του προς το υπουργείο και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ιδίου.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τζιτζικώστας πραγματοποίησε παρέμβαση στο υπουργείο, όταν ενημερώθηκε ότι από τις 17 Ιανουαρίου το Εργαστήριο επρόκειτο να αναστείλει τη λειτουργία του, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η υφυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα στελεχώσει άμεσα με προσωπικό το εργαστήριο για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.

Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Βιοτοξινών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, υπάγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των οστρακοειδών.

Εάν το εργαστήριο δε λειτουργεί, τότε δε θα μπορεί να γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος και τα οστρακοειδή (20.000 τόνοι προς εξαγωγή, μόνο από τις περιοχές Χαλάστρας, Μηχανιώνας και Λουδία) δε θα μπορούν να βγουν από τα σύνορα της Ελλάδας.

«Αν υπολογίσουμε και την Πιερία, τότε συνολικά στην περιοχή μας παράγονται 30.000-35.000 τόνοι οστρακοειδών. Για όλες τις χώρες της Ε.Ε., εργαστήρια όπως αυτό είναι υποχρεωτικός θεσμός. Δε νομίζω ότι όποια και αν είναι η κατάσταση της οικονομίας θα φτάσουμε να το κλείσουμε. Γιατί αυτό θα είναι τραγικό για τους περίπου 350 ενεργούς μυδοκαλλιεργητές, αλλά και για όλα τα περιφερειακά επαγγέλματα, όπως οι εργαζόμενοι στη συλλογή, οι αποκελυφωτές και οι αυτοκινητιστές που τα μεταφέρουν», σημείωσε ο καλλιεργητής και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μυδοκαλλιεργητών και Οστρακοκαλλιεργητών. Κυριάκος Σουγιουλτζής.