Πρόκειται για ένα ελληνικό, νωπό, λευκό τυρί με ποσοστό υγρασίας άνω του 70%. Είναι εξαιρετική επιλογή για διατροφή χαμηλή σε νάτριο και λιπαρά. Όσον αφορά τη θρεπτική του αξία, το ανθότυρο αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καθώς και βιταμινών D και Α.
Υλικά (12-14 τεμάχια)
- 300 γρ. ανθότυρο
- 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
- 2 κούπες αλεύρι βρώμης
- 4 ασπράδια
- 2/3 κούπας γάλα με χαμηλά λιπαρά
- ½ κούπα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1½ κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο
- 30 γρ. σουσάμι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Ψήνουμε τα μανιτάρια στο φούρνο για 20-25 λεπτά με λίγο ελαιόλαδο και καρυκεύματα της επιλογής μας (σκόνη σκόρδου, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι). Ύστερα, τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε.
- Βήμα 2: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, φροντίζοντας να ενσωματώσουμε το αλεύρι σταδιακά σε δύο με τρεις δόσεις.
- Βήμα 3: Με ένα scoop ή κουτάλι πλάθουμε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Βήμα 4: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 25-30 λεπτά (ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου) μέχρι να ροδίσουν τα μανιταροπιτάκια.
Διατροφική αξία ανά τεμάχιο
- Ενέργεια: 92 kcal
- Υδατάνθρακες: 23,8 γρ.
- Πρωτεΐνη: 19,9 γρ.
- Λιπαρά: 8,7 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 2,7 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI