Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να ανέβουν τα ποιοτικά στάνταρ των καταστημάτων στην εστίαση. Ειδικότερα στην Αττική, αναπτύσσεται μια δυναμική η οποία τυγχάνει θετικής αντιμετώπισης από τους πελάτες. Βέβαια, η επένδυση, όσο αναγκαία κι αν είναι για την αναβάθμιση του προϊόντος, δεν είναι πανάκεια σε όλα τα προβλήματα. Και ο χώρος της εστίασης φαίνεται πως έχει θέματα να λύσει.

«Εδώ και μία πενταετία εξοπλίζουμε και φτιάχνουμε τα καταστήματά μας με μία άλλη λογική», λέει στο podcast του Newsbeast ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής. Συναντήσαμε τον κύριο Γιάννη Δαβερώνη στο στούντιό μας στο κέντρο της Αθήνας και μιλήσαμε για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. «Η εστίαση αποτελείται από 80.000 επιχειρήσεις με 450.000 εργαζόμενους. Είναι ο δεύτερος μεγάλος εργοδότης στη χώρα, μετά το Δημόσιο. Όσο ανοίγουν καταστήματα εστίασης, ανοίγουμε και θέσεις εργασίας».

Ρωτήσαμε τον κύριο Δαβερώνη αν μπορούσαμε να συγκρίνουμε την εποχή του κορονοϊού με το σήμερα. Τελικά, τα πράγματα ήταν χειρότερα ή καλύτερα; «Τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρα πράγματα, δεν μπορούσαμε να τα φανταστούμε. Ξέρετε τι είναι να μην μπορείς να βάλεις το κλειδί σου στην πόρτα και ν’ ανοίξεις το μαγαζί σου; Από την άλλη, στο ξεκίνημα της πανδημίας, μας υποχρέωναν να πληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις. Όταν ως θεσμικοί παράγοντες επικοινωνήσαμε το πρόβλημα, μπήκαμε σε μια διαφορετική προσέγγιση. Δεν πληρώναμε ενοίκια, είχαμε την επιστρεπτέα προκαταβολή, είχαν μπει σε αναστολή οι υπάλληλοι. Είχε γίνει μια προσπάθεια και από την κυβέρνηση για να κρατηθεί ο κλάδος. Και κρατήθηκε». Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων θεωρεί πως θα μπορούσε να γίνει στην εστίαση μια γενναιόδωρη παρέμβαση. «Καλούμαστε να επιστρέψουμε χρήματα με τα οποία πληρώναμε υποχρεώσεις εκείνη την περίοδο. Υπάρχει μια ασφυξία».

Σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, ο κύριος Δαβερώνης είναι ξεκάθαρος: «Το καλοκαίρι του 2020 και το καλοκαίρι του 2021 είχαμε καλύτερη επισκεψιμότητα στα καταστήματά μας από τους Έλληνες πελάτες. Φέτος βλέπουμε, σε πολλές περιοχές της Αττικής, πως οι Έλληνες έρχονται μόνο τα Σαββατοκύριακα. Οι καθημερινές είναι αρκετά πεσμένες. Και ο Έλληνας είναι καλός πελάτης. Είναι καλοφαγάς. Ποιοτικός».

Τι συμβαίνει με το προσωπικό στην εστίαση; Οφείλονται οι ελλείψεις στις χαμηλές αμοιβές που ακούγονται πως υπάρχουν; «Κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές βάσεις και λειτουργεί διαφορετικά», απαντά ο πρόεδρος. «Από τον καιρό της πανδημίας ξεκίνησε να μην υπάρχει προσωπικό στην εστίαση. Άνθρωποι που είχαν στηρίξει τα έσοδά τους από την εστίαση έμειναν με το επίδομα και έφυγαν, αλλάζοντας επάγγελμα. Κάτι πιο μόνιμο με σίγουρα λεφτά. Δε νομίζω πως η έλλειψη στο προσωπικό οφείλεται στα λεφτά τα οποία παίρνει ένας εργαζόμενος», υποστηρίζει ο κύριος Δαβερώνης.

Και προσθέτει: «Ένας σερβιτόρος, μαζί με τα πουρμπουάρ, δε φεύγει κάτω από 60 ευρώ την ημέρα. Ξαφνικά η εστίαση έγινε “έλα να βγάλω το χαρτζιλίκι μου για να πάω διακοπές”. Ξέφυγε το πράγμα. Πρέπει να οργανωθούμε ξανά. Θα πρέπει να κάνουμε πιο επαγγελματικό το σέρβις και την παροχή υπηρεσιών και θα δείτε πως και τα νούμερα θα αυξηθούν. Και για τους επαγγελματίες και για τους υπαλλήλους. Και, προφανώς, να μπούμε σε μια άλλη φιλοσοφία για τους μισθούς που πρέπει να δίνονται στην εστίαση. Αλλά να ξέρετε, στην εστίαση δίνονται καλοί μισθοί».

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Γιάννη Δαβερώνη στο podcast του Newsbeast

Timeline

1:12 Αρκεί για να πάει καλά ένα μαγαζί είναι να προσφέρει ο επιχειρηματίας ένα ποιοτικό προϊόν; Υπάρχει μαγική συνταγή;

2:26 Ποιες περιοχές της Αττικής μπορούν να πρωταγωνιστήσουν το επόμενο διάστημα; Θα γίνουν κάποιες συνοικίες τα στέκια του αύριο;

4:11 Ο ρόλος που παίζει ο δήμος στην ανάπτυξη της εστίασης

4:55 Η εικόνα στην υπόλοιπη Ελλάδα

7:17 Οι επενδύσεις στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής

11:07 Ποια είναι η σημερινή εικόνα στην εστίαση. Τα εστιατόρια έχουν γονατίσει περισσότερο τώρα σε σύγκριση με την εποχή του κορονοϊού που παρέμεναν κλειστά ή δούλευαν με αυστηρούς κανόνες;

13:51 Οι αλλαγές στη συμπεριφορά του έλληνα καταναλωτή. Έχουν μειωθεί οι φορές που βγαίνουμε έξω; Πόσα ξοδεύαμε παλαιότερα και πόσα τώρα;

15:40 Επιστρεπτέα προκαταβολή και στήριξη του κράτους στις χιλιάδες των επιχειρήσεων που συντηρούν πολλούς εργαζόμενους και στηρίζουν τον τουρισμό

23:30 Θεσμικοί φορείς κάνουν λόγο για ένα δύσκολο χειμώνα. Τι λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής; Βλέπει πως θα έρθουν λουκέτα;

26:46 Οι ελλείψεις στο προσωπικό, οι αποδοχές και η επόμενη μέρα

31:05 Τα καταστήματα της Αθήνας κεφαλαιοποιούν τη φήμη της πρωτεύουσας και τα εκατομμύρια των τουριστών που την επισκέπτονται;

Podcast Newsbeast

Νίκος Τσάδαρης: «Ο μεγάλος μύθος γύρω από την αλλαγή των ελαστικών – Το λάθος που έχουμε κάνει όλοι»

Σταύρος Καφούνης: «Η Αθήνα είναι μια πόλη πρότυπο, θα ήθελα οι ξένοι ν’ αντιγράψουν από εμάς»

Βασίλης Κορκίδης: «Αυτό είναι το επάγγελμα του μέλλοντος που μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα – Η σύγκριση της Κρήτης και της Ρόδου»

Λευτέρης Ποταμιάνος: «Η περιοχή της Αττικής που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο real estate και τα ανερχόμενα νησιά της αγοράς»

Ολυμπία Αναστασοπούλου: «Η ανερχόμενη αγορά ταξιδιωτών που θέλει να φέρει στην Ελλάδα το υπουργείο Τουρισμού»