Η Ελλάδα επιδιώκει να διαμορφώσει μια νέα εθνική στρατηγική στον τουρισμό. Αν τα προηγούμενα χρόνια αρκούσε ο ήλιος και η θάλασσα, μαζί με την παραδοσιακή κουζίνα, σήμερα οι απαιτήσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Τη στιγμή που ο τουρισμός παραμένει η βαριά βιομηχανία της χώρας μας με μεγάλη συμμετοχή στο ΑΕΠ, σχεδιάζεται η επόμενη μέρα.

«Κινούμαστε με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τόσο χρονικά όσο και χωρικά», υποστηρίζει η Ολυμπία Αναστασοπούλου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης. Με την κυρία Αναστασοπούλου βρεθήκαμε στο στούντιο του Newsbeast και μάς μίλησε για τις στοχευμένες δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού. «Πρέπει να δείξουμε πως η Ελλάδα δεν είναι μονό τα νησιά μας, η πρωτεύουσα και η συμπρωτεύουσα», τονίζει.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, όπως το ανέπτυξε η κυρία Αναστασοπούλου είναι πολυποίκιλο. Κινήσεις που θα αλλάξουν σημεία της χώρας και σε κάποιες περιπτώσεις θα φέρουν επενδύσεις. Την ίδια ώρα, το υπουργείου Τουρισμού επιχειρεί να καλύψει το κενό που αφήνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απώλεια των Ρώσων τουριστών. «Το σχέδιό μας είναι να στραφούμε σε εναλλακτικές αγορές και όχι μόνο να καλύψουμε τη δουλειά αλλά και να έχουμε περαιτέρω όφελος. Για παράδειγμα, η Ινδία είναι μια αγορά που μας ενδιαφέρει. Υπάρχει μια ανερχόμενη μεσαία τάξη και οι ταξιδιώτες αναζητούν κάποια αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία», υποστηρίζει.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση με την κυρία Ολυμπία Αναστασοπούλου στο podcast του Newsbeast

Timeline

2:49 Ποια είναι η νέα εθνική στρατηγική της χώρας μας για τον τουρισμό; Τι σχεδιάζεται από το αρμόδιο υπουργείο;

5:47 Ποια είναι τα πρώτα έργα που θα δρομολογηθούν με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης;

11:01 Πόση ζημιά έχουν προκαλέσει οι Ρώσοι ταξιδιώτες στον ελληνικό τουρισμό;

12:52 Τι καινοτόμο θα ήθελε να αντιγράφει η Ελλάδα από τον εξωτερικό για να το εφαρμόσει άμεσα και ποια παθογένεια του παρελθόντος θα έπρεπε να έχουμε ήδη διορθώσει;

15:02 Μπορεί η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στον εναλλακτικό τουρισμό;

16:51 Γιατί ένας ταξιδιώτης με το γιοτ του θα επιλέξει την Ελλάδα, ενώ η Τουρκία προσφέρει ίσως καλύτερες τιμές;

19:22 Τι συμβαίνει στα ελληνικά νησιά και οι επιχειρήσεις δε βρίσκουν εργαζόμενους;

Podcast Newsbeast

Βασίλης Κορκίδης: «Αυτό είναι το επάγγελμα του μέλλοντος που μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα – Η σύγκριση της Κρήτης και της Ρόδου»

Λευτέρης Ποταμιάνος: «Η περιοχή της Αττικής που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο real estate και τα ανερχόμενα νησιά της αγοράς»

Βασίλης Μαρτζούκος: «Η Ελλάδα θα ήθελε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό στρατό, αλλά υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία για να δημιουργηθεί»

Ιωάννης Μπαλτζώης: «Η παγίδα του Θουκυδίδη και η δημιουργία του νέου γιγαντιαίου συνασπισμού κρατών που δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί»

Κωνσταντίνος Φίλης: «Οδεύουμε σε μια αποπαγκοσμιοποίηση, κάτι που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες»

Λάμπρος Τζούμης: «Ο Ερντογάν ψάχνει μια μεγάλη επιτυχία απέναντι στην Ελλάδα, μια κρίση με το δίλημμα: πόλεμος ή συμβιβασμός»

Ευάγγελος Βενέτης: «Ανατέλλει μια νέα εποχή, μια Νέα Τάξη Πραγμάτων που μπορεί να κρατήσει δεκαετίες»

Στέλιος Φενέκος: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για επεισόδιο με την Τουρκία – Στρατικοποιείται η ζωή μας στην Ευρώπη»