Αρνείται ο πολωνικός όμιλος φυσικού αερίου PGNiG την πληρωμή σε ρούβλια, όπως απαιτεί η Μόσχα, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να πληρώνει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου και ότι θα αρνηθεί. Η Γερμανία, για την οποία μία τέτοια μεταβολή συνιστά «παραβίαση συμβολαίου», και η Αυστρία έχουν ήδη απορρίψει την απαίτηση που διατυπώθηκε χθες από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτήν την πιθανότητα δεν την πολυβλέπουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του πολωνικού ομίλου Πάβελ Μαζέφσκι.

«Το συμβόλαιο, τις λεπτομέρειες του οποίου δεν μπορώ να αποκαλύψω, ορίζει τον τρόπο πληρωμής. Δεν προβλέπεται ότι ο ένας συμβαλλόμενος μπορεί να τον αλλάξει κατά τα κέφια του», δήλωσε, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Θα εφαρμόσουμε αυτό το συμβόλαιο τηρώντας τις δεσμεύσεις μας», είπε, όπως μεταδίδουν Γαλλικό Πρακτορείο και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ισχύον συμβόλαιο, που ονομάζεται «συμβόλαιο Γιαμάλ» λήγει αυτό το έτος. Η Πολωνία υπολογίζει να απαλλαγεί σύντομα από την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, κυρίως χάρις στον αγωγό φυσικού αερίου Baltic Pipe, ο οποίος θα την τροφοδοτήσει με νορβηγικό φυσικό αέριο μέσω της Δανίας και στον τερματικό σταθμό του λιμανιού της Σβινόουστσα υποδέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρεται με πλοία.

Προβληματισμός για την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου στη Σερβία

Ανόρυξη πετρελαίου

Στο μεταξύ, έντονη ανησυχία εκφράζεται στη Σερβία για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η ομαλή εισροή στη χώρα φυσικού αερίου και πετρελαίου εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ κατά της Ρωσίας αλλά και των αποφάσεων της Μόσχας για την πληρωμή σε ρούβλια. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξάνταρ Βούτσιτς δεν έκρυψε τον προβληματισμό του με δεδομένο ότι τα ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία φτάνουν μέσω αγωγών που διασχίζουν χώρες της ΕΕ.

«Εμείς λαμβάνουμε το ρωσικό πετρέλαιο από τον αγωγό μέσω Κροατίας, πρέπει να διευθετήσουμε όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν με τους Ευρωπαίους» επισήμανε ο Βούτσιτς, εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ενδεχόμενη επέκταση των εχθροπραξιών στην Οδησσό θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα στην προμήθεια του πετρελαίου. Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι εξαιτίας της αβεβαιότητας στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Συζητάω ήδη με εταίρους μας στη Μέση Ανατολή για να προμηθευτούμε από αυτούς πετρέλαιο. Ταυτόχρονα αναζητούμε τρόπο για να φτάσει στη Σερβία. Ο καλύτερος πιστεύω είναι μέσω του Δυρραχίου στην Αλβανία και στην συνέχεια με βυτιοφόρα στη Σερβία» ανέφερε ο Βούτσιτς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσων.

Η Σερβία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και συνεπώς δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θεωρεί «μη φιλικές» η Μόσχα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας τις ανησυχίες του Βελιγραδίου τόνισε ότι «η Σερβία δεν ανήκει στις «εχθρικές» χώρες και δεν απαιτείται να πληρώνει σε ρούβλια την αγορά πετρελαίου και αερίου, τόνισε ωστόσο ότι πρόβλημα μπορούν να δημιουργήσουν στη Σερβία οι ενδιάμεσες χώρες όπως η Βουλγαρία. Ένα άλλο εξίσου σημαντικό πρόβλημα για τη σερβική πολιτική ηγεσία αποτελεί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της μεγαλύτερης εγχώριας πετρελαϊκής εταιρίας NIS που ανήκει στη ρωσική Gazprom Neft η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων.

Δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς από το δημόσιο του πακέτου των μετοχών της Gazprom Neft. Αναφέρεται επίσης ότι τελευταία ασκούνται πιέσεις από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για δήμευση της περιουσίας της Gazprom στη Σερβία και τη μεταπώληση της σερβικής πετρελαϊκής NIS στη βρετανική Shell. Πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι εκτιμούν ότι όλα αυτά τα θέματα θα απασχολήσουν έντονα τη σερβική πολιτική ηγεσία μετά τις γενικές εκλογές (προεδρικές, βουλευτικές, δημοτικές) που θα διεξαχθούν στις 3 Απριλίου. Το Βελιγράδι θα κληθεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις για τις σχέσεις με τη Ρωσία που ενδεχομένως θα δυσαρεστήσουν την κοινή γνώμη και δεν αποκλείεται να προκληθούν εντάσεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή.