Την άποψη πως οι θεσμοί θα πρέπει να σεβαστούν τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα, εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Όπως σημείωσε, «αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να δώσουμε στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνησή του να καταλάβουν το εξής: σεβόμαστε το γεγονός ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, όπως και αυτοί πρέπει να σεβαστούν το γεγονός ότι η Ελλάδα ως χώρα συνήψε ορισμένες συμφωνίες με την ΕΕ που πρέπει να γίνουν σεβαστές».

«Ξέρω ορισμένα από τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας, αλλά δεν θα βοηθούσε να τα συζητήσουμε δημοσίως», πρόσθεσε ο ολλανδός πρωθυπουργός, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Σχετικά με μια υποθετική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Ρούτε είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά ο ίδιος «δεν το εύχεται». «Κανείς δεν το εύχεται. Είναι μια επιλογή, αλλά δεν είναι ο στόχος. Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια κοινή συνεννόης»,” συνέχισε, σύμφωνα με δηλώσεις του που αναπαράγονται από τον οικονομικό Τύπο και επιβεβαιώθηκαν από τον εκπρόσωπό του.

«Πράγματι πιστεύω ότι (οι Έλληνες) εργάζονται πολύ σκληρά για να φτάσουν κάπου αλλά ταυτόχρονα έδωσαν τόσο πολλές υποσχέσεις στις εκλογές και μετά, στο κοινοβούλιο… που είναι δύσκολο να γεφυρωθεί το χάσμα», κατέληξε ο ολλανδός πρωθυπουργός.