Μέσω non paper η Ουάσιγκτον εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με την οικονομική βιωσιμότητα του έργου.

Ενστάσεις διατυπώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed προς την Ευρώπη όπως προκύπτει από την αποστολή ενός ανεπίσημου εγγράφου, non paper, από υπηρεσιακά στελέχη του State Department με αποδέκτες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Επί της ουσίας οι Αμερικανοί αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό καθώς διαπιστώνουν ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν πλέον τη δυνατότητα και την ευελιξία να συνδέσουν ευκολότερα τις ενεργειακές αγορές αλλά και να προετοιμάσουν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή μετάβαση.

Η Ουάσιγκτον φέρεται να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις προς την ελληνική πλευρά αναφορικά με την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού ο οποίος έτσι κι αλλιώς βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να τονίζει πως «Η χώρα μας παραμένει ένας ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος στον τομέα της ενέργειας».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει πολύ ενεργά projects ενέργειας με την Αίγυπτο και πως οι εξελίξεις αυτές είναι εφικτές μετά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Επισήμανε πως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο δεν είναι σημαντική μόνο για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη ενώ για τις εναλλακτικές οδεύσεις είπε ότι εξετάζονται όλοι οι αγωγοί ώστε από οικονομική και τεχνική άποψη να είναι συμφέροντες.