Την Τετάρτη ξεκινούν οι εργασίες ανάμεσα σε Ελλάδα και τα τεχνικά κλιμάκια των «Θεσμών», όπως αποκάλυψε πριν από λίγα λεπτά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος των εργασιών του σημερινού Eurogroup.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε πως ο δρόμος για παράταση του προγράμματος έχει ανοίξει, ωστόσο, αυτό προέχει αυτή τη στιγμή είναι η τεχνική εργασία η οποία είναι ευθύνη των Θεσμών. Πρέπει να επιταχύνουμε την διαδικασία και να δούμε αποτελεσματικές αποφάσεις από την πλευρά της Ελλάδας» σημείωσε με νόημα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταισελμπλούμ ανέφερε και αυτός πως τα τεχνικά κλιμάκια των «Θεσμών» θα πάνε για έλεγχο και στην Αθήνα και πως η συνεργασία ξεκινά από την Τετάρτη στις Βρυξέλλες διευκρινίζοντας πως ότι τεχνικές ομάδες θα μεταβούν και στην Αθήνα, για να κοιτάξουν καλύτερα και από κοινού τα στοιχεία.

«Συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να χαθεί», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά την συνεδρίαση, ενώ επεσήμανε πως υπάρχει ήδη μια αγαστή συνεργασία μεταξύ των φορέων.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένες κινήσεις, παρά μόνο ότι έχει συμφωνηθεί κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ενώ στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε: «Ο Βαρουφάκης μου έστειλε μια επιστολή με έξι μεταρρυθμίσεις τα οποία είναι ένας προσανατολισμός και όχι τα οριστικά μέτρα. Του απάντησα πως εγώ αυτό θα το προωθούσα στους θεσμούς. Καλοδεχούμενες οι προτάσεις αλλά πρέπει να εξεταστούν τεχνικά. Το ταχύτερο πρέπει να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για εκταμίευση χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα του προγράμματος. Αν χρειαστεί μπορούμε να μιλήσουμε για δόσεις εκταμιεύσεων όπως έχει γίνει και στο παρελθόν αλλά πρώτα πρέπει να έχουμε μια ολοκλήρωση του συμφωνημένου προγράμματος. Εξ όσον με αφορά αυτό είναι το τέλος των συζητήσεων. Σπαταλήσαμε αρκετό χρόνο στο να μιλάμε. Είχα την αίσθηση πως είχαμε συμφωνήσει να προχωρήσουμε με πιο γοργά βήματα. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε. Δεν θα αποφασίσουμε εκταμιεύσεις αν δεν έχουμε το πλήρες πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στα χέρια μας»