«Η προκαταβολή της εθνικής σύνταξης δεν πρόκειται να εμποδίσει τους ασφαλισμένους από το να πάρουν την κανονική σύνταξή τους». Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Όπως είπε, μέχρι χθες, είχαν υποβληθεί 37.000 αιτήσεις, ενώ από χθες παρατηρήθηκε μεγαλύτερη κινητικότητα.

Για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα. Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι χορηγείται μπόνους στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, με στόχο την έκδοση περισσότερων συντάξεων, γίνονται προσλήψεις είτε μόνιμων είτε με συμβάσεις έργου, εφοδιάζεται ο ΕΦΚΑ με 1.700 υπολογιστές και θα αξιοποιηθούν ιδιώτες πιστοποιημένοι επαγγελματίες δικηγόροι και λογιστές, για να βοηθήσουν με την εμπειρία τους.

«Να πάνε να κάνουν τις αιτήσεις τους, να πάρουν τα λεφτά που τους οφείλει το δημόσιο, να μην ακούν τον καθένα. Το Πάσχα θα μπουν και τα αναδρομικά» είπε.

Για την περίπτωση που ο κάθε πολίτης θα πηγαίνει σε ιδιώτη δικηγόρο για να του βγάλει τη σύνταξη και θα πληρώνει ένα ποσό για τη διαδικασία ο υπουργός απάντησε: «Θα έρχεται το δημόσιο για να καλύπτει το κόστος. Το θέμα δεν εχει κλείσει ακόμη. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρεις που εκκρεμούν. Ο συνταξιούχος θα αναθέτει στους πιστοποιημένους ιδιώτες τους φακελους εκκαθάρισης. Ο ΕΦΚΑ θα καλύπτει ένα ποσό. Θα έρθουμε σε συννενόηση με τους δικηγορικού συλλόγους και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο».