Τον στόχο της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον ΑΝΤ1.

«Η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης είναι εφικτή τώρα που η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται», εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Την βλέπουμε ως έκτακτη, θέλουμε να καταργηθεί και αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα είναι ο προϋπολογισμός, πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι που να αρχίσουμε να καταρτίζουμε τον προϋπολογισμό του 2015».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «στόχος μας είναι να καταργηθεί, το λέει άλλωστε και το όνομα της είναι έκτακτη».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ταυτόχρονα ότι η μείωση της φορολογίας είναι κυβερνητική δέσμευση, εφόσον τηρείται η δημοσιονομική πειθαρχία. Έθεσε ως προτεραιότητα την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής, ώστε να έρθει άμεσα η μείωση των συντελεστών φορολόγησης και ελάφρυνσης των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού, όπως δήλωσε.

Δυσφορία για τη φοροδιαφυγή

Ως «άδειασμα» στο πρόσωπο του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη θεωρήθηκε η δυσφορία που εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών για τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής. Όπως τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, δεν είναι ευχαριστημένος, καθώς το βάρος πέφτει στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικροεπαγγελματίες. Ζήτησε μάλιστα να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα λεγόμενα «μεσαία και μεγάλα ψάρια».

«Μεγάλη μάχη θα δοθεί στη φοροδιαφυγή. Εκεί δεν μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Έχω όμως την αίσθηση ότι συνήθως κυνηγάμε τους συνήθεις ύποπτους, μισθωτούς, συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες. Θα ήθελα να δω μεγαλύτερη προσπάθεια σε αυτά που λέμε μεσαία και μεγάλα ψάρια, αυτά που φοροδιαφεύγουν και ζουν εις βάρος των υπολοίπων», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.