Νέο πακέτο απλούστευσης των διαδικασιών για τις ανανεώσιμες πηγές

Η προαναγγελία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16:19
12/11/2020
Νέο πακέτο απλούστευσης των διαδικασιών για τις ανανεώσιμες πηγές
3
loading

Νέο «πακέτο» απλούστευσης της αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης των αδειών εγκατάστασης-λειτουργίας και σύνδεσης στο δίκτυο, με μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ανήγγειλε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό συνέδριο του energypress.

Η κ. Σδούκου ανέφερε ακόμη, ότι το υπουργείο είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου υλοποίησης των υβριδικών σταθμών παραγωγής ενέργειας (συνδυασμός ανανεώσιμων πηγών με αποθήκευση ενέργειας) στα νησιά, που θα υλοποιούνται με διαγωνιστικές διαδικασίες και με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή αποζημίωσης της ενέργειας.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, υπογράμμισε πως η μείωση της ζήτησης ενέργειας λόγω της πανδημίας επέδρασε σημαντικά στη μείωση των εσόδων του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής τους στην αγορά χωρίς προστατευτικό καθεστώς.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, ανέφερε ότι ο Διαχειριστής επεξεργάζεται την υλοποίηση πιλοτικού έργου αποθήκευσης ενέργειας στη Νάξο, που διασυνδέθηκε πρόσφατα με την Πάρο και τη Μύκονο και τα επόμενα χρόνια θα διασυνδεθεί και με τη Σαντορίνη.

Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει την εγκατάσταση πιλοτικού σταθμού συσσωρευτών στον υποσταθμό της Νάξου, μεγέθους 5 έως 10 MW και χωρητικότητας αποθήκευσης 20 έως 40 MWh.

«Ο σταθμός αυτός θα υποκαταστήσει μέρος της αναγκαίας ισχύος εφεδρείας στις Βόρειες Κυκλάδες με οικονομικά βέλτιστο τρόπο. Παράλληλα, θα αξιοποιηθεί από τον ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της διερεύνησης για τον βέλτιστο τρόπο διαχείρισης συστημάτων συσσωρευτών, που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ», ανέφερε ο κ. Μάργαρης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, τόνισε πως στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ο ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίθηκε σε τριπλάσια αιτήματα για συνδέσεις ΑΠΕ στο δίκτυο σε σχέση με ολόκληρο το 2019, τόσο σε πλήθος όσο και σε ισχύ, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στους καταναλωτές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, ανέφερε ότι η εταιρεία αποσκοπεί σε μερίδιο αγοράς 15 - 20% και σε εγκατεστημένη ισχύ 1,5 gW τα επόμενα 3 χρόνια, ενώ το 2020 θα υπερβεί το στόχο των 200 mW.

Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, υποστήριξε πως το «καύσιμο» της μετάβασης στην απανθρακοποίηση πρέπει να είναι η αποθήκευση ενέργειας, τομέας στον οποίο γίνεται τεχνολογική και εμπορική επανάσταση τα τελευταία χρόνια. Ζήτησε επίσης επιτάχυνση της επέκτασης των δικτύων και ενίσχυση του προσωπικού σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΕ.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος, ανέλυσε τις προοπτικές της αποθήκευσης ενέργειας, τονίζοντας πως οι ανανεώσιμες πηγές θα καλύπτουν το 85% της κατανάλωσης ενέργειας το 2050, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτούνται 12 gW αποθήκευσης σε μονάδες αντλησιοταμίευσης, μπαταρίες και νέες τεχνολογίες όπως η ηλεκτρόλυση, η παραγωγή υδρογόνου κά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Τα ματάκια μου ..

  ....

 2. avatar Συσσωρευτές

  Ξεχάστε τις μπαταρίες και χρησιμοποείται την αντλιοταμείευση!
  Ακόμα επιτρέψτε και τις μικρές μονάδες, δηλαδή έχει ένας μια ταρατσα 100τμ στα 20μ ύψος, και αποθηκεύσει 30 κυβικά μέτρα νερό. Αν έχει μικρη υδροηλεκτρική τουρμπίνα θα μπορεί να παράξει την ώρα 18KWh αν η ροή είναι 0,1 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο!
  Δηλαδή μια αυτονομία της τάξης των 300 ώρων!
  Ενα μέσω νοικοκυριό καταναλώνει στην ελλάδα 16,1KWh την ημέρα!

  1. avatar Giorgis

   Οι μπαταρίες στον ρόλο της εξομάλυνσης είναι ασυναγώνιστες λόγω της αμεσότητας που παρέχουν. Επίσης, το κόστος αποθήκευσης ενέργειας πρέπει να είναι ήδη μικρότερο από της αντλησιοταμίευσης όταν αφορά μικρά και μεσαία έργα. Λυπάμαι αλλά ο υπολογισμός που έκανες είναι εντελώς λάθος. 30 κυβικά με ροή 0,1 κ.μ. ανά δευτερόλεπτο αρκεί για 300 δευτερόλεπτα, δηλαδή για μόλις 5 λεπτά και όχι 300 ώρες. Αλλιώς όλοι θα το είχαν κάνει.
   Εδώ ένας υπολογιστής: https://power-calculation.com/hydroelectricity-energy-calculator.php
   Με τις απώλειες θα έχεις 16 KW ισχύος από υδροηλεκτρική ενέργεια για 5 λεπτά. Δηλαδή 1,33 Kwh. Και υπάρχουν και απώλειες στην άντληση του νερού από τον κάτω ταμιευτήρα (που ξέχασες να αναφέρεις πού θα τοποθετήσεις) για την αποθήκευση της ενέργειας.
   Και μεγάλες απώλειες συνολικά και μικρή χωρητικότητα. Για να μην βάλω και τη στατικότητα που θα επηρεαστεί με 20 τόνους νερού στην ταράτσα.
   Για μικρές ανάγκες οι μπαταρίες είναι μονόδρομος. Ακόμη και για μεγάλες υπάρχουν οι flow batteries που δεν είναι και τοξικές. Γιατί τα μεγάλα υδροηλεκτρικά δεν είναι και τόσο οικολογικά όσο φαίνονται. Μας γλιτώνουν από ρύπους αλλά έχουν άλλες επιπτώσεις στο περιβάλλον έστω και υποδεέστερες.
   Στα νησιά όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάτω ταμιευτήρας η θάλασσα μπορεί να γίνουν μικρομεσαία αντλησιοταμιευτικά με χρήση θαλασσινού νερού χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις.
   Με μέτρο λοιπόν όλα. Οι διασυνδέσεις πάντως είναι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει