Να παρατείνει την επιδότηση μισθών και την αποζημίωση απώλειας εισοδήματος για τις εταιρείες που επλήγησαν από την πανδημία του νέου κορονοϊού και τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για την ανάσχεσή της, σκέπτεται η σουηδική κυβέρνηση όπως μετέδωσαν σήμερα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Αν και η Σουηδία τάχθηκε κατά των αυστηρών lockdowns που επιβλήθηκαν σε πολύ μεγάλο μέρος της Ευρώπης, οι επιχειρήσεις επλήγησαν και εκεί άσχημα καθώς οι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι, έχουν σταματήσει τις μετακινήσεις και αποφεύγουν τον συνωστισμό.

Η σουηδική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 8,3% το δεύτερο τρίμηνο, έχει αρχίσει να ανακάμπτει, αλλά το νέο κύμα της επιδημίας της COVID-19 στην Ευρώπη και η αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Σουηδία έχουν θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη αυτή.

Η σουηδική κυβέρνηση θα παρατείνει κατά έξι μήνες ένα σχέδιο βάσει του οποίου η χώρα καταβάλλει ένα μέρος των μισθών των εργαζομένων στους οποίους έχει μειωθεί το ωράριο εργασίας, μετέδωσε ο σουηδικός ραδιοσταθμός, χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του.

Το σχέδιο αυτό προγραμματιζόταν να διαρκέσει ως το τέλος του έτους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός μειοψηφίας θα παρατείνει επίσης αναδρομικά την υποστήριξη στις εταιρείες που είδαν σημαντική πτώση των εισοδημάτων τους ως το τέλος του Οκτωβρίου ως αποτέλεσμα της πανδημίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TT, επικαλούμενο τον Ματς Πέρσον, εκπρόσωπο για οικονομικά ζητήματα του Φιλελεύθερου Κόμματος.

Το κόμμα αυτό δεν μετέχει στην κυβέρνηση, αλλά υποστηρίζει τους προϋπολογισμούς του κυβερνητικού συνασπισμού μειοψηφίας.

Η Σουηδία αντιμετωπίζει έξαρση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες με τον αριθμό τους να ξεπερνά αυτούς που κατέγραφε κατά την κορύφωση της επιδημίας την άνοιξη. Η κυβέρνηση δεν επέβαλε καθολική καραντίνα, αλλά προέβη σε αυστηρότερες συστάσεις όσον αφορά την κοινωνική αποστασιοποίηση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.