Μετά τα δεκάδες λουκέτα σε φορείς του Δημοσίου θα επιχειρήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να κάνει την αποτίμηση του δημοσιονομικού οφέλους από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις, πρωτοβουλία που θα έπρεπε να έχει προηγηθεί.

Εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει πως τα υπουργεία πρέπει να χορηγήσουν στοιχεία προκειμένου να προσδιορισθούν τα οικονομικά οφέλη από τα προγράμματα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων.

Τα εν λόγω στοιχεία θα αφορούν σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς ή υπηρεσίες που καταργούνται ή συγχωνεύονται συνεπεία οποιουδήποτε νόμου ή άλλης κανονιστικής πράξεως. Μάλιστα, η υποχρέωση για συμπλήρωση των στοιχείων θα υφίσταται ακόμα και σε περίπτωση μη ολοκληρώσεως των καταργήσεων ή συγχωνεύσεων εποπτευόμενων φορέων ή υπηρεσιών.

Αρχικά θα καταγραφούν οι περιπτώσεις συγχωνεύσεως εποπτευόμενων φορέων ή υπηρεσιών, με αναφορά στην νομοθετική ή κανονιστική διάταξη που προέβλεψε τη συγχώνευση αυτή και αναλυτική παράθεση στοιχείων περί του μισθολογικού κόστους, των αμοιβών και εξόδων λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου., καθώς και των ενοικίων, πριν και μετά τη συγχώνευση.

Εν συνεχεία θα καταγραφούν όλες οι περιπτώσεις καταργήσεως εποπτευόμενων φορέων ή υπηρεσιών, που επιφέρονται χωρίς παράλληλη πρόβλεψη περί μεταφοράς του αντικειμένου και των αρμοδιοτήτων τους σε άλλους φορείς ή υπηρεσίες, με αναφορά στην νομοθετική ή κανονιστική διάταξη που προέβλεψε την κατάργηση αυτή και αναλυτική παράθεση στοιχείων περί του μισθολογικού κόστους, κ.α.., πριν τη συντελεσθείσα κατάργηση.

Τέλος, θα καταγραφούν όλες οι περιπτώσεις καταργήσεως εποπτευόμενων φορέων ή υπηρεσιών που επιφέρονται με παράλληλη πρόβλεψη περί μεταφοράς του αντικειμένου και των αρμοδιοτήτων τους σε άλλους φορείς ή υπηρεσίες.