Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διόρθωσε ελαφρώς προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το 2011 και ο επικεφαλής των οικονομολόγων του, ο διάσημος γάλλος αναλυτής, Ολιβιέ Μπλανσάρ, εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο η ανάκαμψη «να μην είναι βιώσιμη».

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 4,2% για τον επόμενο χρόνο, έναντι του 4,3% που προέβλεπε τον Ιούλιο.

Η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη από το αρχικό 4,8% που στη συνέχεια αναθεωρήθηκε σε 4,6%. Αυτή τη στιγμή «η παγκόσμια ανάκαμψη φαίνεται ότι εξασθενεί», διαπιστώνει η έκθεση του ΔΝΤ.

Ακόμη χειρότερα, εκτιμά ο επικεφαλής των οικονομολόγων του στον πρόλογο της έκθεσης, αυτή η ανάκαμψη εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά ελαττώματα: εξαρτάται πολύ από την υποστήριξη των κρατών στις αναπτυγμένες χώρες και δεν έχει επιτρέψει να μειωθεί ούτε το σημαντικό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ούτε τα πλεονάσματα των ασιατικών χωρών.

«Το αποτέλεσμα είναι μια ανάκαμψη που δεν είναι ούτε ισχυρή ούτε ισορροπημένη και που διατρέχει τον κίνδυνο να μην είναι βιώσιμη», υπογραμμίζει ο Μπλανσάρ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επίσης σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2010 και το 2011, αφού, όπως τόνισε το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6% φέτος και μόνο κατά 2,3% το επόμενο έτος.

Οι προηγούμενες προβλέψεις του για την πρώτη οικονομία στον κόσμο, οι οποίες είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3,3% το 2010, η οποία θα επιβραδυνόταν στο 2,9% το 2011.