Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη σύναψη δανείου ύψους έως και 100 εκατ. ευρώ με σκοπό την υποστήριξη αναπτυξιακών επενδυτικών σχεδίων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, και μετά από συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη,«στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας προώθησης αναπτυξιακών προγραμμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, επετεύχθη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τη σύναψη δανείου του ΤΠκΔ από την ΕΤΕπ ύψους έως και 100 εκατ. ευρώ με σκοπό την υποστήριξη αναπτυξιακών επενδυτικών σχεδίων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, αφού το ποσοστό κάλυψης του προϋπολογισμού του έργου από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ανέρχεται στο 50% του συνολικού κόστους».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, «πρόκειται για μία στοχευμένη χρηματοδοτική πρωτοβουλία, η οποία εκτείνεται σε βάθος 25ετίας, με μέγιστη διάρκεια περιόδου χάριτος έξι ετών, και η οποία θα επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, σε έργα οδοφωτισμού, τηλεθέρμανσης, οδικού δικτύου και υποδομών, καθώς και στα επιδοτούμενα έργα των προγραμμάτων “Εξοικονομώ” και “Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων”.

Επίσης, το τελικό επιτόκιο των δανείων προς τους ΟΤΑ θα είναι χαμηλότερο από τα υφιστάμενα επιτόκια του ΤΠκΔ και θα συνδυαστεί με το επιτόκιο που λαμβάνει το ΤΠκΔ από την ΕΤΕπ, ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και η αποδοτικότητα των σχετικών έργων».