Επιμένει το ΔΝΤ για περικοπή στις συντάξεις και το αφορολόγητο

Στις 13 Νοεμβρίου συζητείται η έκθεση του άρθρου 4 στο Δ.Σ του Ταμείου


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:12
06/11/2019
Επιμένει το ΔΝΤ για περικοπή στις συντάξεις και το αφορολόγητο
4
loading

Στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολόγητου ορίου, κατάργηση της 13ης σύνταξης που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τις συστάσεις αυτές αναμένεται να τις επαναλαμβάνει προς την ελληνική κυβέρνηση μέσω της έκθεσης του άρθρου 4 , προσχέδιο της οποίας έχει ήδη στείλει σε κυβερνητικά στελέχη.

Η έκθεση του ΔΝΤ  έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Δ.Σ του Ταμείου στις 13 Νοεμβρίου και μια δυο μέρες αργότερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα.

Σε περιβάλλον μεταμνημονιακής εποπτείας στην οποία το Ταμείο έχει ρόλο «παρατηρητή» οι συστάσεις του δεν έχουν πια τον παρεμβατικό χαρακτήρα των μνημονιακών ετών όταν υπήρχε πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Δεν σημαίνει όμως πως περνούν απαρατήρητες.

Χωρίς να γίνονται συγκρίσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση της ΝΔ , αλλά με σαφή διαχωρισμό των δύο περιόδων το Ταμείο σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνει τα πρώτα θετικά κατά την άποψή του δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων με ειδική αναφορά στο σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια η οποία συνοδεύεται με την υπενθύμιση των προκλήσεων που παραμένουν.

Στο μέτωπο του χρέους, το Ταμείο όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπογραμμίζει τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου εκτιμώντας ότι το outlook παραμένει ομαλό έως και το 2032 χρονικό σημείο μετά το οποίο επανέρχεται η αβεβαιότητα αναφορικά με τις συνθήκες αναχρηματοδότησής του. Τότε όμως, η ευρωζώνη έχει δώσει την υπόσχεση ενδεχόμενης νέας διευθέτησης, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Όσον αφορά στα πλεονάσματα, το Ταμείο επιμένει στην ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εμφανιστεί αισιόδοξη για μείωση των στόχων από το 2021. Οι σχετικές συζητήσεις αναμένονται εντός του 2020, χρόνος κατά τον οποίο θα ληφθούν τελικά και οι αποφάσεις για την αλλαγή της χρήσης των κερδών από ANFA’s και SMP’s.

Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε χθες κοινοτικός αξιωματούχος αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση των κερδών από ελληνικά ομόλογα εφόσον έχει προηγηθεί μια θετική- όπως αναμένεται- έκθεση αξιολόγησης από την Κομισιόν.

Οι αποφάσεις για το εάν έστω και με έμμεσο τρόπο τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα θα αυξήσουν το δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών από την πλευρά της κυβέρνησης όμως, πάνε για το επόμενο έτος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar hgty

  Το ΔΝΤ δεν μπορεί να επιβάλλει πλέον τίποτα. Μόνο τη γνώμη του μπορεί να πει.

 2. avatar Λενια

  Τι είχες Παντελακη μου...Χάλια...Ίδια δυστυχώς με τους κυβερνώντες πριν...Απλά φαίνονται πιο συγκροτημενα(χωρίς να είναι μαλλον)Το αποτέλεσμα μετράει!Κι αυτό δείχνει την φτωχό ποίηση της Ελλάδας μας και την αλοιωση(λαθρομεταναστες)του πληθυσμού της!!????????????????

 3. avatar Giorgis

  Μα δεν υπάρχει 13η σύνταξη. Ένα επίδομα ήταν που δόθηκε με εισοδηματικά κριτήρια. Το πρόβλημα είναι ότι πληρώνονται ακόμη εισφορές για 13η και 14η σύνταξη, χώρια αυτές που έχουν πληρωθεί ήδη και που τελικά κανείς δεν θα πάρει ως σύνταξη. Είναι ένα ακόμη χαράτσι που επιβάλλεται στους εργαζόμενους χωρίς ανταπόδοση.

  1. avatar Φαρμακογλωσσης

   Σωστος, με ευστοχο σχολιο!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει