Οι ελβετικές τράπεζες φοβούνται ότι τα βαριά πρόστιμα που αναμένουν να τους επιβληθούν για να διευθετηθεί μια μακρόχρονη διένεξη με τις αρχές των ΗΠΑ διότι συνέδραμαν πλούσιους Αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν ή να φοροαποφεύγουν θα πλήξουν ιδιαίτερα τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα.

Η υπουργός Οικονομικών Εβελίνε Βίντμερ-Σλουμπφ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι η Ελβετία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την σύναψη μιας διμερούς συμφωνίας που μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα οδυνηρή για τις τράπεζες.

Απέφυγε να διευκρινίσει το ύψος των προστίμων που μπορεί να επιβληθούν. Ελβετικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι τα συνολικά πρόστιμα για τη βιομηχανία ενδέχεται να ανέλθουν στα 10 δισ. δολάρια.

Η ελβετική κυβέρνηση διεξάγει παρατεταμένες συνομιλίες με αυτή των ΗΠΑ για να δοθεί τέλος στις έρευνες που διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές σε βάρος 10 και πλέον ελβετικών τραπεζών, περιλαμβανομένων των Credit Suisse και Julius Baer.

Η συμφωνία αναμένεται να συμπεριλάβει την καταβολή μεγάλων προσφύγων και την μεταβίβαση των ονομάτων των Αμερικανών πελατών των τραπεζών αυτών στις αμερικανικές φορολογικές αρχές. Η Ελβετία επιδιώκει να υπάρξει μια συνολική διευθέτηση, για το σύνολο των περίπου 300 τραπεζών στη χώρα, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ένα ανώτερο στέλεχος ελβετικής τράπεζας που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του διότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη είπε ότι οι τράπεζες εκείνες που αντιμετώπιζαν ήδη δίωξη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κατ’ ιδίαν ρυθμίσεις τις επόμενες εβδομάδες και να παραδώσουν τα ονόματα των πελατών τους σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Οι Credit Suisse και Julius Baer απέφυγαν να κάνουν σχόλια. Η Κρεντί Σουίς έχει ήδη δεσμεύσει 295 εκατ. ελβετικά φράγκα (303,8 εκατ. δολάρια) για να καλύψει το κόστος μιας τέτοιας διευθέτησης, ενώ ο Μπαέρ αναμένεται ότι θα κληθεί να καταβάλει από 200 ως 500 εκατομμύρια φράγκα.

Μια δεύτερη ομάδα τραπεζών, που επίσημα ακόμη δεν τελούν υπό έρευνα, μπορεί να ποινολογηθούν με το 30 ως 40% των αφορολόγητων αποταμιεύσεων ή άλλων τοποθετήσεων Αμερικανών υπηκόων ή κατοίκων των ΗΠΑ.
«Αυτό μπορεί να απειλήσει ακόμη και την ύπαρξη ορισμένων εκ των τραπεζών αυτών», σχολίασε άλλος ανώτατος τραπεζικός.