Αχτσιόγλου: Μακροπρόθεσμα βιώσιμη η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

«Λύνονται η πολυδιάσπαση, η πολυνομία, και οι αδικίες»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23:01
02/03/2019
Αχτσιόγλου: Μακροπρόθεσμα βιώσιμη η ασφαλιστική μεταρρύθμιση
8
loading

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έγινε στη χώρα το 2016 έχει διασφαλίσει σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος και ταυτόχρονα έχει φτιάξει ένα σύστημα κοινωνικά αποτελεσματικό» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας σε πάνελ για το ασφαλιστικό κατά την τρίτη ημέρα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως η οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού δεν αμφισβητείται και ότι γίνεται γενικώς παραδεκτό ότι είναι ένα σύστημα το οποίο έτσι όπως έχει σχεδιαστεί θα μπορέσει να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει καταφέρει να στήσει ένα σύστημα ξανά στα πόδια του, να κάνει μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση και όχι περικοπών, για να μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα που έχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και μας δίνει τη δυνατότητα να κλείσουν πληγές του παρελθόντος» σημείωσε.

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, είναι ότι το σύστημα αντιμετωπίζει και τις αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις που φαίνεται ότι θα συμβούν στη χώρα μας. «Έχουμε ένα εξαιρετικά δυσμενές δημογραφικά περιβάλλον. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση λαμβάνει υπόψη αυτή την αρνητική εξέλιξη. Διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος με αυτό ως δεδομένο» διαβεβαίωση η κ. Αχτσιόγλου.

Στη συνέχεια η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις βασικές αρχές στις οποίες στηρίχθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016. «Η βασική αρχή στην οποία στηρίχθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήταν ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος. Αυτός ήταν ο πυρήνας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εκεί δώσαμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα» εξήγησε και συμπλήρωσε: το πρώτο μας μέλημα ήταν να φτιάξουμε ένα σύστημα το οποίο θα μπορέσει να καλύψει από τον κίνδυνο της φτώχειας σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους.

Το σύστημα, επισήμανε, έχει και άλλες αρχές που το κάνουν να είναι ένα σύγχρονο σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά δεδομένα ασφαλιστικό σύστημα.

Εστιάζοντας περαιτέρω στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, είπε πως λύνει μερικές από τις χρόνιες παθογένειες. «Δηλαδή, την πολυδιάσπαση, την πολυνομία, τις αδικίες που υπήρχαν και να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση, με την ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα, με το να θέσουμε έναν κανόνα για τον υπολογισμό των εισφορών για όλους τους εργαζόμενους, έναν κανόνα για τον υπολογισμό των παροχών για όλους τους συνταξιούχους και κυρίως μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των διαρκών ελλειμμάτων, που είχαν τα συστήματά κοινωνικής ασφάλειας. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός, το 2018 έκλεισε με ένα πλεονάσματα της τάξης του 1 δισ.. Όταν το παραλάβαμε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στις αρχές του 2015, ήταν βαθιά ελλειμματικό, με ένα έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ» ανέφερε.

Στο σημείο αυτό επισήμανε πως η αλλαγή αυτή στα οικονομικά του ασφαλιστικού φορέα «έχει βοηθήσει και σε ένα άλλο πεδίο, να μπορούμε σιγά-σιγά να κατευθύνουμε πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό όχι στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά στην πρόνοια, στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης»: Να αρχίζουμε να χτίζουμε κοινωνικό κράτος έτσι ώστε να μην είναι ανάγκη μονίμως οι συντάξεις να προσπαθούν να καλύψουν όλη την απουσία κοινωνικών παροχών, αλλά να υπάρξει ένα καλύτερο μείγμα πολιτικής, προσέθεσε.

Τέλος, θέλησε να σχολιάσει την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό: «Η πρόταση αυτή, που ουσιαστικά μιλά για κατεύθυνση της επικούρισης αλλά και της υγείας στην ιδιωτική ασφάλιση, είναι βαθιά προβληματική. Ο κύριος λόγος είναι γιατί αφήνει ακάλυπτους τους σημερινούς συνταξιούχους και ασφαλισμένους» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «οι υπολογισμοί που κάναμε για τη μετάβαση στο σύστημα που προτείνει η ΝΔ, μιλά για ένα κόστος μετάβασης της τάξης των 55 δισ. προκειμένου να καλυφθούν σημερινοί συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι γι' αυτά που έχουν πληρώσει. Πρόκειται για ένα τεράστιο κόστος μετάβασης».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Giorgis

  Το να είναι βιώσιμο είναι ένα μόνο από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα σύστημα. Πρέπει επίσης να είναι δίκαιο, ηθικό και λογικό. Αλλιώς, μπορώ κι εγώ να δώσω σε όλους συντάξεις του ενός ευρώ, ασχέτως χρόνων εργασίας και εισφορών και να λέω ότι είναι βιώσιμο. Μακροπρόθεσμα ούτε αυτό θα είναι βιώσιμο βέβαια γιατί κανείς δεν θα θέλει να πληρώνει εισφορές για ένα ευρώ σύνταξης. Εξάλλου το αν είναι βιώσιμο κάτι αποδεικνύεται σε βάθος χρόνου, γιατί στα λόγια όλα βιώσιμα ήταν στο παρελθόν. Και δεν υπάρχει κάτι που να προμηνύει ότι θα έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα γιατί ο τρόπος σκέψης είναι ο ίδιος αλλάζοντας απλώς τα νούμερα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο Αϊνστάιν για να καταλάβει ότι με τον ίδιο τρόπο σκέψης δεν μπορείς να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα.

 2. avatar ανεστιος

  εσυ τρως ντολμαδες?????

 3. avatar χανια

  ακομη αναφερεις το νομο του 16 που μου εκοψε 280 ε το μηνα?????κορη του ψαλιδοχερη....γλαστρα?????φρενο περιμεναμε απο σας.....αλλα τα φρενα σας χαλασαν...και μας πηγατε στονπατο του πατου....βαζατε και κοκκινες γραμμες τρομαρα σας.....σαν τα σακκια του τσακαλου.....τα καταμαυρα.....

 4. avatar atrwtos

  Άντε κορίτσι μου να κολλήσεις κανένα ένσημο στο ιστορικό σου ...

 5. avatar Τι μας λέει η μαντάμ

  «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει καταφέρει να στήσει ένα σύστημα ξανά στα πόδια του, να κάνει μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση και όχι περικοπών,...........\" Τώρα οι περικοπές ονομάζονται \" διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις \" !!!!!
  «Η βασική αρχή στην οποία στηρίχθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήταν ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος...............\" Δηλαδή με λίγα λόγια παίρνω από αυτούς που πλήρωναν τις μεγάλες εισφορές και τα δίνω σε αυτούς που πλήρωναν λίγα ή καθόλου (κομμουνιστικό μοντέλο).
  Μας είπε επίσης πως ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός , αμ πως να μην είναι αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα από το 2015 εκκρεμούν πάνω από 150.000 συντάξεις κύριες και επικουρικές. Πως να μην είναι πλεονασματικός όταν οι νέες συντάξεις μετά το 2015 βγαίνουν τσεκουρωμένες.
  Μας λέει ότι διορθώνει αδικίες αλλά δε μας λέει για την αδικία που γίνεται όταν εργαζόμενοι με τις ίδιες αμοιβές , τις ίδιες εισφορές και τον ίδιο χρόνο εργασίας παίρνουν συντάξεις με διαφορά δεκάδων έως και εκατοντάδων ευρώ επειδή συμπληρώνουν την ηλικία συνταξιοδότησης άλλο πριν και άλλοι μετά το Νόμο κατρούγκαλου.

 6. avatar Αλήθεια πόσο μυαλό θέλει ???

  Να καταλάβεις αγραμματη ...ότι σε ένα κράτος δέκα εκατομμύριων ....όταν έχεις τρία εκατομμύρια συνταξιούχους ....και μόνο τρία εκατομμύρια εργαζόμενους ....όπου από αυτους το ένα εκατομμύριο είναι μερικής απασχόλησης ...πόσα χρόνια ακόμη μπορεί να αντέξει αυτό το ασφαλιστικό σύστημα .... θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβεις ότι σε μια δεκαετία το πολύ θα έχει καταρρεύσει ...από την στιγμή που δεν αφήνεται με αυτή την δυσβάσταχτη φορολογία που έχετε επιβάλει ....να δημιουργηθούν νέες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ θέσεις εργασίας και όχι τετράωρα και τις εποχιακές του τουρισμού ...καταλαβατε μεγάλοι οικονομολόγοι ....ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ...ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΛΕΙ ...ΑΝΑΠΤΥΞΗ ....ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ...ΑΝΑΠΤΥΞΗ ....

 7. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Η λεξη κλειδί ειναι: Μακροπροθεσμα.

  1. avatar ναι το 2060

   και βαλε.....μαντισσα ειναι

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει