Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών, ο Μάρτιν Κότχαους, επέκρινε σήμερα την αγορά από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (δυτική Γερμανία) ενός CD που περιέχει τα ονόματα Γερμανών οι οποίοι εξαπάτησαν την εφορία μέσω μιας τράπεζας στην Ελβετία.

«Θα ήταν πιο σωστό και απλούστερο να έχουμε μια στάνταρ διαδικασία» για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής προς την Ελβετία, δήλωσε ο Κότχαους στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

«Αυτό ακριβώς επιτρέπει η φορολογική συμφωνία που υπογράφηκε με την Ελβετία» την περασμένη Άνοιξη, πρόσθεσε.

Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί, όμως το στάδιο αυτό σκοντάφτει στην αντίθεση των περιφερειακών γερμανικών κρατιδίων που ελέγχονται από τη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση, όπως η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Τα ισχυρά κρατίδια θεωρούν το κείμενο της συμφωνίας πολύ επιεικές έναντι των φοροφυγάδων και των ελβετικών τραπεζών.

Η συμφωνία προβλέπει πως από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα κέρδη από το κεφάλαιο, που πραγματοποιούνται από γερμανούς φορολογουμένους στην Ελβετία, θα φορολογούνται με το ίδιο ποσοστό όπως και στη Γερμανία. Ο φόρος θα παρακρατείται από τις ελβετικές τράπεζες, οι οποίες θα διαφυλάσσουν την ανωνυμία των καταθετών. Προβλέπεται επίσης ένας διακανονισμός για παλιές φορολογικές απάτες, με τη μορφή μιας προσυμφωνημένης καταβολής από τις ελβετικές τράπεζες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε «αισιόδοξος» όσον αφορά την επικύρωση και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε καθυστέρηση θα προκαλέσει απώλεια «σημαντικών ποσών» από την εφορία λόγω της παραγραφής.

Ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε πάντως πως η αγορά του CD «δεν διευκολύνει τα πράγματα».

Σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο, το περιφερειακό κρατίδιο αποφάσισε την αγορά ενός CD που αφορά χίλιους γερμανούς πελάτες μιας θυγατρικής της Royal Bank of Scotland στην Ελβετία έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

Η επιχείρηση ξεκίνησε και πραγματοποιήθηκε από το κρατίδιο, διευκρίνισε ο Κότχαους. Ο ίδιος πρόσθεσε πως, υπογράφοντας τη συμφωνία, το γερμανικό ομοσπονδιακό κράτος δεσμεύτηκε ότι «δεν θα επιδιώκει πλέον ενεργά» να προμηθευτεί καταλόγους με φοροφυγάδες από ελβετικές τράπεζες.

Η αγορά τραπεζικών δεδομένων που έχουν αποκτηθεί με παράνομο τρόπο δηλητηριάζει εδώ και χρόνια τις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Βέρνη.