Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε σήμερα περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε μία «κρίσιμη στιγμή» και ενεκάλεσε εκείνες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ακόμη και για την Ευρωπαϊκή Ενωση. (…) Έχουμε μπροστά μας ένα συστημικό πρόβλημα, πρέπει να έχουμε μία πορεία και να την διατηρήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεν ξέρω εάν ο επείγων χαρακτήρας του προβλήματος γίνεται κατανοητός από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σήμερα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας επανέλαβε ότι η χώρα «πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, υπό τον όρο ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Μεσοπρόθεσμα, ο Ζοζέ Μπαρόζο προτείνει την «δημιουργία μηχανισμών στήριξης, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και την συγκρότηση δημοσιονομικής ένωσης», με βάση είτε τα υπάρχοντα εργαλεία δημοσιονομικής πειθαρχίας , είτε αυτά που θα δημιουργηθούν, αναφερόμενος στο νομοθετικό πακέτο περί οικονομικής διακυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον έλεγχο των προϋπολογισμών των χωρών μελών, επί του οποίου θα ψηφίσουν σήμερα οι ευρωβουλευτές.