Οργανωμένο θα είναι εφεξής το επάγγελμα των κτηματομεσιτών, καθώς με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης τακτοποιούνται θεσμικά κενά που προκαλούσαν προβλήματα.

Το νομοσχέδιο θέτει τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα, τον τύπο και το ελάχιστο περιεχόμενο της σύμβασης μεσιτείας αλλά και τις διαφορετικές μορφές που μπορεί αυτή να λάβει.

Η κυβέρνηση έδωσε βάρος στη σύμβαση μεσιτείας, ώστε να μειωθεί το ποσοστό των διαφορών που προκύπτουν από την εφαρμογή της και να εξαλειφθούν κακόβουλες πρακτικές που έχουν οδηγήσει στην παγίωση της δυσπιστίας των καταναλωτών απέναντι στους μεσίτες- εντολοδόχους τους.

Το σχέδιο νόμου ενσωματώνει τις βασικές διατάξεις της Οδηγίας 2006/123/ ΕΚ σχετικά με την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά, προβλέποντας τη δυνατότητα διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών μεσιτείας για τους υπηκόους των λοιπών κρατών μελών, οι οποίοι εξαιρούνται της υποχρέωσης εγγραφής στο Επιμελητήριο.

Ακόμη, εισάγει νέους θεσμούς όπως αυτό του δόκιμου μεσίτη, ο οποίος υποβοηθά το μεσίτη στην άσκηση των πράξεων μεσιτείας, ενώ προβλέπει και τη σύσταση πειθαρχικού συμβουλίου και τη στοιχειοθέτηση ποινικής ευθύνης των ενεργούντων πράξεις μεσιτείας χωρίς την πλήρωση των απαραίτητων προσόντων που θέτει ο νόμος.