Νέα εποχή για την κρουαζιέρα και τον τουρισμό με την άρση του καμποτάζ φέρνει το νομοσχέδιο για την περαιτέρω ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος, που θα καταθέσει στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες η υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο νόμος, με την ονομασία «Άρση του καμποτάζ» που έχει εγκριθεί από τον Ιανουάριο από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα συνοδεύεται από την κατάργηση αναχρονιστικών απαιτήσεων, όπως η απαίτηση ελάχιστης χρονικής παραμονής ανά λιμένα και η αρχή της αμοιβαιότητας μεταξύ των κρατών.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης αποτελεί η ενίσχυση της κρουαζιέρας και η αύξηση των τουριστών, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα.

Ακόμη, μέσω της ενσωμάτωσης ευνοϊκών ρυθμίσεων στο νόμο, διατηρείται η παροχή κινήτρων που δίνονται στις εταιρείες αυτές για την απασχόληση Ελλήνων ναυτικών στα συγκεκριμένα πλοία.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη αναγνωρισθεί το δικαίωμα εκτέλεσης περιηγητικών ταξιδιών και σε πλοία με σημαίες τρίτων κρατών, τα οποία εκτελούν κρουαζιέρα και έχουν ως αφετηρία ελληνικό λιμένα, χωρίς την υποχρέωση σύναψης σύμβασης της πλοιοκτήτριας εταιρείας ή της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το πλοίο με το κράτος.