«Ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα», έχει τίτλο η ανακοίνωση του Ecofin που συνεδρίαζε σήμερα στις Βρυξέλλες

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση τονίζει ότι το Ecofin υιοθέτησε σήμερα απόφαση, η οποία αφορά στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στην Τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση.

«Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της χρηματοοικονομικής βοήθειας, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση. Σημειώνεται, δε, ότι η πρώτη δόση της βοήθειας προς τη χώρα, πρέπει να εκταμιευθεί πριν από τη λήξη των δανειακών υποχρεώσεών της, στις 20 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται, στη συνέχεια, ότι στόχος του νέου προγράμματος είναι η μείωση του δημοσιονομικού χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ ως το 2020 και πως η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα φτάσει τα 130 δισ. ευρώ, σταδιακά, ως το τέλος του 2014 και εφόσον εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις.

«Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ενισχυμένη εποπτεία για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ακόμα στην ανακοίνωσή του το Ecofin.

Επιπλέον, το Συμβούλιο τονίζει ότι η σημερινή απόφαση διατηρεί το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, κάτω από το 3% του ΑΕΠ, το 2014 και ζητά από την Ελλάδα να παρουσιάζει τριμηνιαία έκθεση για τα μέτρα που λαμβάνει.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι το πρωτογενές έλλειμμα της Ελλάδας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ το 2012, ενώ θα πρέπει να διαμορφωθεί πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,8% του ΑΕΠ το 2013 και 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Τέλος, το Ecofin αναφέρει ότι με την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, οι παραπάνω στόχοι συνάδουν με τους στόχους του δημοσιονομικού ελλείμματος που είναι 7,3% του ΑΕΠ για το 2012, 4,7% του ΑΕΠ το 2013 και 2,2% του ΑΕΠ το 2014.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.