Η κρίση χρέους που επί δύο χρόνια έχει εκτροχιάσει την Ευρώπη βρίσκεται σε πορεία επίλυσής της, όπως γίνεται ορατό από την πτώση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών της στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις των δύο επικεφαλής της ΕΕ πριν τη σύνοδο των Βρυξελλών.

«Δεν λέω πως έχουμε βγει τελείως από τη δίνη, όμως υπάρχει μία αποφασιστική καμπή στην κρίση», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος θα προεδρεύσει στην αποψινή σύνοδο των 27 επικεφαλής των κυβερνήσεων και κρατών της Ένωσης.

«Αυτό διαπιστώνεται στην κρίση των ομολόγων», που αντανακλάται στην κάθετη πτώση των επιτοκίων δανεισμού που απαιτούν οι αγορές των ομολόγων από τα κράτη μέλη που θεωρούνται ευάλωτα, τόνισε ο ίδιος.

«Στην περίπτωση της Ιταλίας, τα επιτόκια των διετών και τριετών έχουν πέσει κατά 3-4% από το υψηλότερο επίπεδό τους», που καταγράφηκε τον περασμένο χρόνο, πρόσθεσε ο Βαν Ρομπάι. «Η κρίση σαφώς δεν έχει τερματισθεί, και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όμως όλα όσα έχουμε πράξει έχουν αρχίσει ν’ αποδίδουν καρπούς και θα πρέπει να διατηρήσουμε την ίδια πορεία», κατέληξε ο ίδιος.

Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας έπεσαν κάτω από το όριο του 5% για πρώτη φορά από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, δείγμα της χαλάρωσης των πιέσεων στις υπερχρεωμένες χώρες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την πλευρά του εκτίμησε πως «η κρίση βρίσκεται ακόμη εδώ». «Όμως τώρα έχουμε την δυνατότητα μίας αλλαγής των προοπτικών», πρόσθεσε.

«Με την υιοθέτηση επί της αρχής του νέου προγράμματος δανεισμού της Ελλάδος, που αποτελεί ένα ουσιώδες σημείο, με την μείωση των πιέσεων στις άλλες εκτεθειμένες χώρες, έχουμε τώρα τις συνθήκες που μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε σε ένα ουσιώδες ζήτημα, την ανάπτυξη και την εργασία», τόνισε ο Μπαρόζο.