Κάτω από το 10% και συγκεκριμένα στο 9,6% ενδέχεται να πέσει το έλλειμμα του 2011 χάρη στην επιστροφή 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή συνάντησή τους ότι λόγω της μείωσης της εθνικής συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ οι ΕΕ μας επιστρέφει 1 δισ. ευρώ.

Το θέμα της ανάπτυξης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Λουκά Παπαδήμου με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και πιο συγκεκριμένα η πορεία του ΕΣΠΑ και της ρευστότητας στην αγορά.

Την ίδια στιγμή το Real estate, οι επενδυτικές εταιρείες και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος Αράβων επενδυτών στο ελληνο-αραβικό επενδυτικό φόρουμ που διοργανώθηκε στο Λαγονήσι.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια του συνίου ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και έλλειμμα λέγοντας «ότι η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, το 100% του στόχου που προβλέπει το μνημόνιο και αυτή η επιτυχία, συνέβαλε στη μείωση του ελλείμματος κατά περίπου μισή μονάδα, ώστε διαμορφώνεται στο 9,6% και αυτό είναι επίτευγμα του ΕΣΠΑ».

Στο συνέδριο το «παρών» έδωσαν οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, κκ. Θεόδωρος Πάγκαλος και Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και οι υπουργοί κκ. Σταύρος Δήμας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Παύλος Γερουλάνος.

Κύριο θέμα του συνεδρίου είναι οι επενδύσεις τόσο των Αράβων στην Ελλάδα όσο και των Ελλήνων στα Εμιράτα.

Στο φόρουμ μετέχουν περί τις 200 επιχειρήσεις και επενδυτικοί φορείς που θα έχουν στόχο να αναδείξουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, να ενισχύσουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων από τις δύο χώρες και να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές και επιχειρηματικές συνεργασίες στους τομείς της βιομηχανίας αλουμινίου, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του τουρισμού, των αεροπορικών μεταφορών, των αγροτικών προϊόντων, των τροφίμων και ποτών, των τραπεζών, του χρηματιστηρίου, της ναυτιλίας, των λιμένων και των νέων τεχνολογιών.