Το έλλειμμα του δημόσιου τομέα μειώθηκε στην Ιταλία πέρυσι περίπου στα 61,5 δισεκατομμύρια ευρώ, (έναντι 67 δισεκατομμυρίων ευρώ για όλο το 2010), ξεπερνώντας τις προσδοκίες που έτρεφε η κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους, εκτιμά σήμερα το υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών.

Εξοικονομήσαμε πέρυσι, αναφορικά με τη χρηματοδότηση του δημοσίου, 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε η ίδια πηγή.

Η ανωτέρω μείωση του ελλείμματος του δημόσιου τομέα οφείλεται σε έναν συνδυασμό καλύτερης της αναμενόμενης εξέλιξης στον τομέα των δημοσίων εσόδων και της μείωσης, που επιτεύχθηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα στις δημόσιες δαπάνες.

Η κυβέρνηση υπολόγιζε στα τέλη του 2011 ότι το δημόσιο έλλειμμα για όλο το δωδεκάμηνο θα διαμορφωνόταν στα 64,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

-Προς το παρόν, δεν υπάρχει η αναλογία του ελλείμματος αυτού ως προς το ΑΕΠ δεδομένου ότι το ιταλικό ΑΕΠ για το ’11 από την Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας θα διαμορφωθεί -στην οριστική μορφή του- όχι νωρίτερα από το μέσον του Μαρτίου φέτος.

Προσωρινά πάντως, η κυβέρνηση Μόντι εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα θα αντιπροσωπεύσει, για όλο το ’11, το 3,9% του ιταλικού ΑΕΠ.

Οι χρηματαγορές συνεχίζουν να αντιδρούν νευρικά στο ότι το δημόσιο χρέος γειτνιάζει στο 120% του ΑΕΠ της Ιταλίας.

-Το υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών αναφέρει, σήμερα, ότι από την ιταλική κυβέρνηση παρασχέθηκε δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα 4 δισ. ευρώ το 2010, και άλλα 6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι.